Harran Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz, kırsal alanda yapılacak yatırımlara yönelik hibe tutarlarının açıklandığını belirterek, Harranlı üreticilere desteklerden faydalanmaları yönünde çağrıda bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği’nin, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Özyavuz, “www.tarim.gov.tr” internet adresi üzerinden yapılacak başvuruların 11 Aralık 2017 tarihine kadar süreceğini kaydetti. Özyavuz, tebliğin kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak için kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlar için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsadığını dile getirdi.

Desteklenecek yatırımlar

Özyavuz’un verdiği bilgiye göre, program kapsamında Şanlıurfa’da desteklenecek yatırımların yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi ve günlük en fazla 20 baş hayvan kesim kapasiteli mezbaha, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları olduğu dile getirildi.

Yatırımın yüzde 50’si devletten

Hibeye esas proje tutarı hakkında da bilgi veren Özyavuz, ekonomik yatırım kapsamında, yeni tesis başvurularında 2 milyon lira, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme yatırımlarında 1 buçuk milyon lira, tamamlama yatırımlarında ise 1 milyon 750 bin liraya kadar projelere hibe desteği sağlanacağının bildirdi. Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında, kırsal turizme yönelik niteliği yeni tesis olan yatırımlar için 1 buçuk milyon lira, diğer yatırım konuları için ise 500 bin liralık projeler yapılabilecek. Söz konusu yatırımların yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilirken kalan yüzde 50’sini ise başvuru sahipleri temin edecek.

Yatırım projelerinin fiziki olarak 1 Ekim 2018’e kadar tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Özyavuz, “Fiziki olarak tamamlanamayan projeler, uygun görülmesi halinde kendi kaynaklarıyla 90 günü aşmamak üzere verilecek süre içinde fiziki gerçekleşmesini tamamlayacak. Fiziki gerçekleşmeleri tamamlayan ancak yasal izinlerini alamayan yatırımlar içinse yatırımcının başvurması halinde 90 günü aşmamak koşuluyla yasal izinleri alabilmesi için süre tanınacak” ifadelerini kullandı.

Fırsatı kaçırmayın

Bakanlığın açıkladığı kırsal kalkınma desteğinin bölge tarımının gelişimi açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Özyavuz, Harranlı üreticilere Kırsal Kalkınma Destekleri’nden faydalanması yönünde çağrı yaptı.

Harranlı üreticilerden mutlaka proje hazırlayıp bakanlığa başvurmalarını isteyen Özyavuz, “Proje destekleriyle ilçemizde hayata geçirilecek yeni tarımsal yatırımlar ilçe tarımının gelişmesine, üretimin teşvik edilmesine ve tarım sektöründe sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Tarımsal kalkınmayla birlikte, ilçenin ekonomik ve refah seviyesi de yükselecektir. Bütün bu gelişmeler, hem ilçemiz, hem şehrimiz hem de ülkemiz tarımının geleceği için umut vaat ediyor” diye konuştu.