Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, artık ziraat fakültelerinin kurulmadığını, aksine çakma veya gecekondu ziraat fakültelerinin kurulduğunu söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi “Tarımsal Öğretimin 169. Yılı” etkinlikleri kapsamında akademik aşama kaydeden öğretim üyelerine biniş giydirdi.
Ziraat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Şenol Eren, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“TÜRKİYE’DE 4. SIRADAYIZ”
Etkinlikte OMÜ Ziraat Fakültesi öğrencisi Özgür Atalay, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder ve Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun’un konuşmasından sonra kürsüye çıkan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, tarımın daha bilinçli, daha verimli ve sağlıklı yapılmasını ziraat mühendislerinin teşvik ettiğini söyledi. Kurt, “Fakültemiz bünyesinde bin 916 öğrenci eğitim öğretimine devam etmektedir. Fakültemiz Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından çeşitli kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede OMÜ Tarım ve Veterinerlik grubu içersinde Türkiye’de 4. sırayı almış oldu. Bu bizim için bir gurur vesilesidir” dedi.
“ZİRAAT FAKÜLTELERİ MANTAR GİBİ ÇOĞALIYOR”
Açılan yeni fakültelere tepki gösteren Dekan Kurt, “Son yıllarda ziraat fakültelerinin sayısı tıpkı mantar gibi çoğalmaya başladı. Artık Ziraat fakülteleri kurulmuyor. Ben ona çakma ziraat fakültesi diyorum veya gece kondu ziraat fakültesi diyorum. Doğa bilimleri fakültesi diyorlar, doğa ve tarım bilimleri fakültesi diyorlar. Sonunda içine bakıyorsunuz, ziraat fakültesinde ne varsa olduğu gibi içerisine koyuyorlar. Bu doğru bir algı değil, ihtiyaçta değil. Plansız, programsız, ihtiyaca hizmet etmeyen fakülteler maalesef son yıllarda açıldı. Dolayısıyla kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu donanıma sahip olmayan, ihtiyaç fazlası binlerce ziraat mühendisi maalesef hale hazırda piyasada dolaşıyor. Gelinen bu noktada ziraat mühendisliği mesleğinin geleceğinden emin olma bakımından kamu ve özel sektörün taleplerine cevap verebilecek niteliklere sahip veya donanıma sahip, inisiyatif alabilecek, teşebbüs kabiliyeti yüksek, sorumluluk bilinci gelişmiş ve yeniliklere de entegre olabilme bakımından da oldukça yüksek kabiliyete sahip olabilen Ziraat Mühendislerinin yetiştirilmesi zorunluluğu her geçen gün biraz daha ortaya çıkıyor. Böylesine vasıflara sahip olan ziraat mühendislerini yetiştirebilmenin yolu hiç şüphesiz ki meslek taassubu, siyasi ve ekonomiye mülahazaların baskısı altında kalmadan ziraat mühendisliği eğitiminde radikal önlemlerin ivedilikle alınması gerekir. Gün şapkayı önümüze koyup düşünme günüdür. Hatta bu geçmiştir. Ancak zararın neresinden dönülürse de kardır” diye konuştu.
“ZİRAAT FAKÜLTESİ BİR NUMARA”
OMÜ Ziraat Fakültesi’nin diğer fakültelere göre daha başarılı olduğunu ifade eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, “OMÜ fakülteleri içerisinde Ziraat Fakültesi, her ne kadar veteriner ve tarım grubu içersinde Türkiye’de dördüncü sırada gibi görünüyorsa bizce Ziraat Fakültesi olarak ilk üçte olduğumuza eminiz. Ziraat Fakültesi’ndeki her bölümden en az iki öğretim üyelerimiz TÜBİTAK projelerine, AB projelerine gibi proje sunan OMÜ Ziraat Fakültesi her zaman bir numaradır. Uluslararasılaşmadaki Ziraat Fakültesi personelin hem akademik hem de idari anlamdaki gayret ve çabaları çok fazladır. Bu noktada Ziraat Fakültesi istisnasız yine bir numaradır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ziraat Fakültesi’nde 25 yılını dolduran öğretim üyelerine plaket verildi. Verilen plaketlerin ardından 2014 yılında akademik aşama kaydeden 6 öğretim üyelerine biniş giydirildi.
Biniş giyiminin ardından da Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nda görevli Metin Tektaş, katılımcılara “Tarımsal Destek Sistemi Reform Süreçleri” hakkında bir sunum yaptı.