Maliye Bakanı Naci Ağbal, hazırlanıp Meclis’e gönderilen “Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” hakkında, Otomobillerde getirilmesi planlanan yeni Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ayrıntılarını CNN Türk’te canlı yayında Hakan Çelik’e açıkladı. Otomotiv sektörü için getirilmesi planlanan yeni düzenlemenin sorulması üzerine Ağbal, bu düzenleme ile Bakanlar Kurulu’ndan bir yetki alındığını ifade etti.

ORANLAR DEĞİŞECEK
Akşam'dan Sümer Demirciler'in haberine göre Bakan Ağbal, şunları kaydetti: " bugünotomobiller üzerinde biliyorsunuz ÖTV var. 1600 cc'ye kadar olan araçlarda yüzde 45, 1600-2000 arası olan araçlarda yüzde 90 ve onun üzerinde olan araçlarda da yüzde 135. Burada şöyle bir durum var. Her ne kadar motor silindir hacmi aynı olsa da araçların fiyatları arasında çok önemli farklılıklar var. Biz burada bir yetki alıyoruz. Vergi oranlarını fiyat aralıklarına göre farklılaştırabilme yetkisi alıyoruz. Fiyatlama türlerine göre, örnek olarak veriyorum bunları, 50 bin ila 70 bin lira arasındaki gruptaki otomobiller için bir farklı vergi oranı, alttakiler için farklı bir vergi oranı olacak."

FİYATA DUYARLI
Getirilen düzenleme ile neyi amaçladıklarını da açıklayan Ağbal, otomotiv sektöründeki ÖTV'de motor silindir hacminin bugün tek belirleyici etken olduğunu, fiyata karşı bir duyarlılığı olmadığını söyledi. Ağbal, "Şimdi, 'fiyatlar arasında bu kadar farklılık varsa, o zaman vergileri de bu farklılığa uygun olarak farklılaştıralım' diyoruz" ifadelerini kullandı.

ADİL OLMALI
Bu yetkinin ne zaman ve nasıl kullanılacağına hükümetin karar vereceğini dile getiren Ağbal, "Vergi adaleti beklentisi vardı, biz onu karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ARTIŞ 50 BiN TL'Yİ GEÇER
Güncel uygulamada, 1.6 lt motorlu bir otomobil fiyatı ne olursa olsun yüzde 18 KDV ve yüzde 45 ÖTV uygulanıp satılıyor. Vergisiz fiyatı 100 bin TL ve üstü olan 1.6 lt motorlu bir lüks otomobilde, yüzde 45 olan ÖTV, yüzde 90’a olarak uygulandığında satış fiyatı ortalama 50-55 bin TL yükselecek. Türkiye pazarında yılda 1.6 lt ve altı motorlu lüks markaların satış adetleri 90 bin adet seviyesini buluyor. Yeni düzenleme sonrasında lüks pikupların da fiyatının yükseltmesi gündeme gelecek. 

SEKTÖRLE GÖRÜŞÜYORUZ
Ağbal, “Yakın bir zamanda aslında sistemi toptan değiştirecek, hem çevreye duyarlı, enerji kullanımına duyarlı hem de diğer taraftan  sektörü büyütecek yeni sistem üzerinde de çalışmalarımız var. Sektörle görüşüyoruz. Gelin birlikte çalışalım diyoruz" dedi.