OSCAR ödüllü aktör Russell Crowe'un yönetmenliğini üstlendiği 'Son Umut' filminde, Cem Yılmaz'ın 1'inci Dünya Savaşı'na Tokat'tan giden 15 yaşlarındaki çocuklar için yazılan 'Hey Onbeşli' adlı ağıt türküsünü oyun havası gibi seslendirilmesi tepki çekti.

Oscar ödüllü aktör Russell Crowe'un yönetmenliğini üstlendiği, Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz ile rol aldığı, çekimlerinin bir bölümü İstanbul'da yapılan 'Son Umut' filmi, geçen 26 Aralık'ta vizyona girdi. Çekimleri, Avustralya'nın yanı sıra İstanbul ve Fethiye'de yapılan, Çanakkale Savaşı'ndan 4 yıl sonra savaşa gönderdiği 3 oğlunun kaderini öğrenmek üzere İstanbul'a gelen Avustralyalı çiftçi Connor'ın hikayesinin anlatıldığı film Tokatlılar'ın tepkisini çekti. Filmin bir bölümünde Cem Yılmaz'ın Tokat yöresine ait 'Hey Onbeşli' ağıt türküsünü oyun havasında seslendirmesi büyük tepki topladı. Ayrıca sanatçı Ömür Gedik'in bu filmden esinlenerek seslendirdiği 'Hey Onbeşli' türküsüne çektiği klipte 3 erkek oyuncu üzerindeki kıyafetleri çıkartarak dans etmesi de tepkilere neden oldu.

"YÜREĞİMİZİ ACITMIŞTIR"

Tokat Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Bekçi, 'Hey Onbeşli' türküsünün 1'inci Dünya Savaşı'na Tokat'tan giden 15 yaşındaki çocuklara ağıt olarak söylendiğini anlattı. Cem Yılmaz'ın 'Son Umut' filminde 'Hey Onbeşli' türküsünü oyun havası gibi seslendirmesine tepki gösteren Bekçi, şöyle dedi:

"Çanakkale'de destan yaratan, çocuk yaşta vatan savunması için mücadele edenler için yapılan bir ağıt olan türkümüzü, 'Son Umut' adlı filmde oyun havası gibi zillerle, sarhoş masalarında meze yapılmak istenmesini kınıyoruz. Bu filmdeki müzikten esinlenerek yeni klip çeken Ömür Gedik'in klibinde oynayan çıplak insanlara yer vermesini yakıştıramıyoruz. Onları rahmetle anmamız gerekirken onları bir eğlence aracı yapmak gerçekten bizim yüreğimizi acıtmıştır. Onlara bir saygısızlık ifadesidir. Bu anlamda bu tür filmlerde bu türkünün özellikle oyun havası niteliğinde yapılmaması konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Tarihimize, şehidimize, gazimize sahip çıkmamız gerekiyor."

"YÜREĞİM BURKULDU"

'Hey Onbeşli' türküsünün öyküsünü 2007 yılında kitap halinde yayınlayan Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği üyesi Emin Ulu'da, medyada bu türkünün oyun halinde söylenmesine tepki gösterdi. 15 yaşındaki çocuklara yönelik yazılan bu türkünün ağıt olduğunu belirten şair Ulu, şöyle konuştu:

"Bu türkünün ağıttan başka bir şekilde kullanması yanlıştır. Bunu tarih ve kültürümüze hem de şehitlerimizin anısına bir saygısızlık olarak düşünüyorum. Yaptığımız araştırmalarda bu konudaki belgelerde 'Hey Onbeşli'nin tam anlamıyla bir ağıt ifade ediyor. 'Son Umut' filmini yüreğim burkularak izledim. Cem Yılmaz daha önceki bir röportajında 'Bu bir ağıttır' deyip 'Hey Onbeşli' türküsünü ağıt şeklinde söylemesi fakat filmde oyun havası olarak gündeme gelmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Cem Yılmaz'a hem de bu türküyü oyun şeklinde oynayanlara üzüntümü belirtmek istiyorum."

ÖMÜR GEDİK TEPKİLER ÜZERİNE KLİBİ DEĞİŞTİRDİ

Bu arada 'Hey Onbeşli' türküsüne çektiği klipte 3 erkek oyuncusunun dans edip üzerindeki kıyafetleri çıkartmasına, Tokatlı vatandaşlar sosyal medya üzerinden sanatçı Ömür Gedik'e tepki gösterdi. Bu tepki üzerine Gedik, Twitter adresinden, "Sevgili Tokatlılar, hassasiyetiniz doğrultusunda ‘Hey Onbeşli’ klibini yeni versiyonuyla yayına vereceğiz. Uyarılarınız için teşekkürler. Hey Onbeşli klibi hassasiyetlere göre montajlandı. Mantıklı her uyarı kabulümüz oldu, klip de güzel" diye cevap verdi.