Tacikistan İstatistik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) işbirliğinde, Tacikistan Devlet İstatistik Ajansı uzmanlarından oluşan 10 kişilik “Heyete Gözlenemeyen Ekonominin Tahmini” konulu eğitim programı düzenlendi.
Faaliyet gösterdiği her ülkede, teknik işbirliği kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi için projeler gerçekleştiren TİKA, söz konusu faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Tacikistan İstatistik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında TİKA ve TÜİK işbirliğinde, Tacikistan Devlet İstatistik Ajansı uzmanlarından oluşan 10 kişilik “Heyete Gözlenemeyen Ekonominin Tahmini” konulu eğitim programı düzenlendi.
Programda, Tacik uzmanlara Gözlenemeyen Ekonominin genel olarak açıklanmasının ardından ulusal hesaplarda konunun nasıl ele alındığı, hangi alanlarda ölçme sorunlarının yaşandığı detaylı olarak anlatıldı. Ulusal hesapların kalitesi ve güvenilirliğinin tüm ekonomik faaliyetleri kapsama ölçüsüyle ilişkili olduğu vurgulanarak kapsam eksikliğinin kullanıcılar için hem düzey hem de eğilimler açısından sorunlara sebep olduğu, uluslararası karşılaştırmaları da olumsuz etkilediği belirtildi.
Üretim yöntemiyle GSYH hesaplamalarında gözlenemeyen ekonomiye ilişkin tahminler için kullanılan yöntemler ile veri kaynakları hakkında bilgi aktarılarak, bu kapsamda Hanehalkı İşgücü Anketi, İş İstatistikleri ve İdari Kayıtlar hakkında bilgi verildi. Eurostat Tablo Yaklaşımı ve son olarak da Gözlenemeyen Ekonomi konusunda Türkiye’de yapılan çalışmalardan ve Arz-Kullanım Tablosu dengeleme modeli anlatılarak genel bir değerlendirme ile çalışma ziyareti sona erdi.
Eğitim programı süresince Heyetin bütün soruları ayrıntılı olarak cevaplandırıldı. Tacikistan’da Gözlenemeyen Ekonomi konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi edinilerek karşılaşılan sorunlar hakkında heyete tavsiyelerde bulunuldu. Tacik Heyet, düzenlenen eğitim programından memnuniyetlerini belirtti.