ERCAN ATA – ANKARA /

Dünya ve Türk spor tarihine adlarını altın harflerle yazdıran güreş'in altın çocukları Taha Akgül ve Rıza Kayaalp'in tek hedefi, Dünya ve Olimpiyatlarda altın madalya kazanmak.

2013 ve 2014 yıllarında kilolarında Dünyanın en iyi güreşçileri seçilen Türk güreşinin altın çocukları Akgül ve Kayaalp en son, Bakü'de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları'da kazandıkları zaferlerin tadını tarihi Ankara Kalesi'nde gazetecilere poz vererek kutladılar.

Kariyerinde birçok uluslararası şampiyonlukları bulunan milli mayonun Dünya şampiyonalarında 1 altın, 1 bronz, Avrupa şampiyonalarında 4 altın, Akdeniz oyunları 1 altın ve Üniversite oyunlarında şampiyonlukları bulunan Taha Akgül, Bakü'de düzenlenen Avrupa Oyunları'nı değerlendirdi. Rıza ile kendisinin altın madalya kazandıklarını belirten Akgül, olimpik branşlarda sadece güreşten altın madalya çıktığına dikkat çekti.

Son yılın Avrupa şampiyonu olduğunu ve kazandığı başarılarla Cumhuriyet tarihinde serbest güreşte bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyen Akgül, "Bu rekoru geliştirmek istiyordum, üst üste dördüncü kez Avrupa şampiyonu oldum. Serbest güreşte 4 kez Avrupa şampiyonu olan sporcu yok" dedi.

TAHA AKGÜL: "AVRUPA ŞAMPİYONALARI BİZİM İÇİN ARTIK BAŞARI DEĞİL"

"Avrupa şampiyonaları artık bizim için başarı sayılmıyor" diye konuşan Akgül, "Dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarda bizden madalya bekleniyor. Sorumluluğumuz çok fazla. Çünkü en ufak bir turnuva bile olsa birinci olmamız gerekiyor. Milletimiz alıştı, 'Taha ve Rıza altın madalya alır' diye düşünüyor. Beklenti yüksek, herkes bizden altın madalya bekliyor" ifadesini kullandı.

Akgül, ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen 2015 Dünya Güreş Şampiyonası'na işaret ederek, "Olimpiyat vize maçları başlıyor. Olimpiyata katılmak bizim için başarı değil, olimpiyat vizesini bir şekilde alırız. Olimpiyata bir kez katıldım daha önce Londra Olimpiyatları'nda başarısız oldum. Artık tecrübelendim, daha tecrübeliyim. İnşallah 2016 Rio olimpiyatlarında bu tecrübeyi kullanıp olimpiyat madalyası almak istiyorum. Tek eksik madalyam olimpiyat madalyası, hedefim altın madalya. Çünkü 4 Avrupa, bir dünya şampiyonu olan bir sporcunun hedefi her zaman altın madalyadır. Onun için hedefim 2016 Rio olimpiyatlarında ülkeme altın madalya ile dönmek" dedi.

Güreş antrenmanlarında partner sıkıntısını değerlendiren Akgül, "Avrupa'da da bizi pek zorlayan rakiplerimiz yok. Avrupa'dan gelecek partnerin ikimize ne kadar katkı vereceği tartışılır. Dünyada İran ve Amerika'da güçlü rakiplerimiz biraz daha fazla. O açıdan bu konuyu pek sıkıntı etmiyorum, kafama da takmıyorum. Çünkü bir alt siklette çalıştığım zaman da onun kondüsyon ve hızından faydalanıyorum. Bu şekilde değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.

Akgül, şöyle devam etti:

"İyi ağır sıkletlerle çalışıp kendimi biraz daha geliştirmem gerekir, bunun farkındayım ama elimizdeki şartlarla idare ediyoruz mecburen. Yurtdışından Gürcü ve Azeri sporcular gelecek, ikili kamp yapacağız. Onlarla antrenman yaparak önümüzdeki şampiyonaya hazırlanacağız. Partner sıkıntımız yok, bizim için aslında partner önemli değil. Profesyonel bir sporcu neyi eksikse ona çalışıyor. Benim ağır sıklet partnerlerim olmasa da alt sıkletteki kardeşlerimle çalışarak yine o altına madalyayı Allah'ın izniyle alırım."

RIZA KAYAALP: "TAHA VE BENİM TEK DÜŞÜNCEM HER ZAMAN ŞAMPİYONLUK"

Milli Güreşçi Rıza Kayaalp de başarılı bir sporcunun hedefinin her zaman şampiyonluk olması gerektiğini belirtti.

Kariyerinde birçok uluslararası şampiyonlukları bulunan milli mayomuzun

Olimpiyatlarda 1 bronz. Dünya şampiyonalarında 1 altın, 2 gümüş, 2 bronz. Avrupa şampiyonalarında 5 altın. Akdeniz oyunlarında 2 altın ve Üniversite oyunlarında da altın madalyası bulunan Rıza Kayaalp ise "Her şampiyonaya en iyi şekilde hazırlanıp Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek, altın madalya almak istiyoruz"dedi.

Kayaalp, "Daha önce birçok başarı elde ettik. Birçok Avrupa ve dünya şampiyonlukları yaşadım. 6 yıldır üst üste 130 kiloda final yapıyorum. Bu bile zor bir başarı. Çünkü o istikrarı korumak çok önemli. Devamlı aynı istikrarda çalışmak, aynı çalışmaların biraz daha fazlasını yapmak, hiçbir zaman rakipleri küçümsemeden, disiplini bozmadan çalışmak çok zor. Birçok sporcu görüyoruz ki yetenekli ama kendini başarıdan sonra kaptırıp yok oluyorlar. Taha ve benim düşüncem her zaman şampiyonluk. Las Vegas'taki dünya şampiyonasında vize alıp olimpiyatlara giderek ikimizin tek eksiği olan olimpiyatlarda altın madalya kazanarak, bayrağımızı göndere çektirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kayaalp, antrenmanlarda yaşanılan partner sıkıntısını şöyle değerlendirdi:

"Gönül isterdi ki kendimize denk, iyi rakiplerle antrenman yapalım. Ama şu an alttan gelen genç güreşçi arkadaşlarımız var. Onlarla antrenman yapıyorum. Güreş antrenmanlarında iki kişiyle güreşiyorum, 3 dakika biriyle 3 dakika diğeriyle. O zaman verim alabiliyorum. Diğer zamanlarda da teknikte 96 kilodakilerle güreşiyorum çünkü tekniğimi daha iyi geliştiriyorum. Ağırlığımı ne kadar basarsam, son antrenmanlarda da iki güreşçiyle güreşerek partner sıkıntısını hallediyoruz. Ama herkes ister iyi güreşçilerle antrenman yapmayı ama elimizde olanla yetineceğiz, günü kurtarmaya çalışacağız. Taha'yla da antrenman yapıyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Taha ve Rıza'nın açıklamaları

Detaylar