Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt il örgütü, Abdullah Öcalan’ın yakalanışının yıl dönümü protesto etmek için yapmak istediği yürüyüşe polis izin vermeyince, belediye başkanı ile polis amiri arasında ’Kandil’ polemiği yaşandı.
Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan HDP Siirt İl Başkanı Abdullah Çetin ve DBP İl Başkanı Reşit Teymur ile parti üyesinin katılımıyla il binası önünde toplanan grup, Siirt E Tipi kapalı Cezaevi’ne yürümek istedi. "15 Şubat komplosunu özgür önderlikle aydınlatacağız" pankartı açan grup, ellerinde Öcalan’ın resminin olduğu flama ile Mithat Öktüren Caddesi’ne kadar yürüdü. Grup, burada güvenlik güçleri tarafından oluşturulan bariyerle durduruldu.
Emniyet Müdür Yardımcısı Levent Sevinç, Belediye Başkanı Bakırhan ve HDP ile DBP il başkanlarına, grubun içinde yüzleri maskeli gençlerin bulunduğu belirterek, kitlenin yürüyüşüne izin vermeyeceklerini söyledi. HDP İl Başkanı Çetin ise ısrarla yürümek istediklerini söyledi. Sevinç de E Tipi Kapalı Cezaevi’ne yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceklerini belirterek, "Bugünün sizin için anlam ve önemi varsa kestirmeden Orhan Doğan Parkı’na size izin veriyorum. Oraya gidin, açıklamanızı yapın sonra da dağılın. Sürekli ortamı germek için elinizden geleni yapıyorsunuz. İçimizde bulunduğumuz günlerde zaten görüşmeler yapılıyor. Şu ortamda ne Siirt halkını tedirgin edin ne de bizi gençlerle karşı karşıya getirin, slogan atmadan gidin" dedi.
Araya giren Bakırhan ise, "Kimsenin ağzını kapatamayız. Ayrıca ’sayın Öcalan’ tabiri yasa dışı slogan değil ki. Hükümet PKK ile Kandil’e özel aracı gönderiyor" demesi üzerine Emniyet Müdür Yardımcısı Sevinç ise, "Hükümet PKK ile görüşmüyor, HDP ile görüyor. Sizinle polemiğe girmek istemiyorum. Bakın yüzü kapalı gençler var dedim, bunun garantisini kimse veremez. Siz sürekli polisi eleştiriyorsunuz, ama hiç dönüp de kendinize niye polis araçlarınızı taşlıyorsunuz, molotof atıyorsunuz mobese direklerini ateşe veriyorsunuz diye kitlenize iyi niyet mesaj vermiyorsunuz" karşılık verdi.
Grup, daha sonra kestirmeden Orhan Doğan Parkı’na yönlendirildi. Parkta bir araya gelen grup, burada HDP İl Başkanı Abdullah Çetin tarafından okunan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.