Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde basın açıklaması okundu.
İlçenin Atatürk Anıtında bir araya gelen Siverek Kadın Meclisi Platformu adına Yıldız Alreşanlı okudu. Toplumdaki kadının önemine ve son zamanlarda kadına yapılan şiddete değinen Alreşanlı konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve kitlesel olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra 4 yıl boyunca 8 Mart hiç kutlanmadı. 1984’ten itibaren her yıl kadın örgütleri tarafından direniş ve mücadele günü olarak “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.
1990’lı yıllarda bir topluluk olarak iyiden iyi örgütlenen Kürt kadınları ise kaybolan ve yaşamlarını yitiren çocuklarının hesabını ve haklarını 8 Mart alanlarında kitlesel olarak sormaya başladı. Bir yandan ulusal mücadele için örgütlenen Kürt kadınları, erkek egemenlik sistem içerisinde kadın olmaları nedeni ile yaşadıkları hak gasplarına karşı 8 Mart’ı bir direniş ve protesto günü olarak kutlamaya başladı. Türkiye’nin önemli metropollerin de ve Bölge’nin hemen hemen her ilinde 8 Mart günü alanları dolduran Kürt kadınları, 8 Mart’ı kısa sürede Batı illerinde örgütlenen Türk kadınları ile buluşma alanı yaparak ortak taleplerini birlikte haykırdılar. 2000’lı yıllara geldiğimizde yaşamın her alanında örgütlenen Kürt kadınları, ’ekmek ve gül’den önce kanı akıtılan çocuklarını yaşatmak için 8 Mart’ı bir ‘direniş günü’ olarak kutladılar” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessiz bir şekilde dağıldı.