Danıştay, 6. Dairesi, Bodrum’un Yalıkavak Geriş tepelerine kurulması planlanan RES türbinleri öncesinde gerçekleştirilen “acele kamulaştırma” kararını iptal etti.
Bodrum Yalıkavak’ta RES türbinleri kurulmasına karşı dava açan Geriş halkı ile onların hukuki sözcülüğünü yürüten Avukat Remzi Kazmaz, Danıştay’ın kararı nedeniyle Nayil Kabak’ın mezarı başında bir basın açıklaması yaptı. Nayil Kabak’ın eşi ve çocukları, Geriş Mezarlığı’na Kabak’ın fotoğraf makinesi ve sırtından hiç çıkarmadığı Yörük poşusuyla geldi.
Karar, Avukat Remzi Kazmaz tarafından, Nayil Kabak’ın eşi Ayşe Kabak’a teslim edildi. Kazmaz, “Yalıkavak Geriş’te artık RES kurulmayacak. Bu doğrultuda çalışan ve kalbi yorgunluğa yenik düşen, aramızdan ayrılan Nayil ağabeyimize sözümüz vardı. Bu kararı sana ulaştıracağız demiştik. Ailesi bizimle birlikte. Bu kararı, çevreciler, Geriş halkı ve Bodrumlular adına ailesine takdim ediyorum.” dedi.
Kararı alan Nayil Kabak’ın oğlu Özgür Kabak da “Babam bu kararın çıkması için büyük mücadele verdi, buradaki insanlarla beraber. Şu anda eminim bizi izliyordur ve çok mutludur bence. Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Acımızı paylaşanlara da teşekkür ediyoruz. Bu mücadele sayesinde babam kalplerde yaşamaya devam edecek.” Dedi.
UTANÇ YASASI DUVARA TOSLADI
Yalıkavak’ta 220 kişinin avukatlığını üstlenen Remzi Kazmaz, 1938’den kalma rant ve utanç yasası halkın duvarına tosladı. Güzelim Bodrum’un tepelerinde RES kurmak amacıyla gelen şirket, kimseye haber vermeden yaptığı bu sinsi faaliyetleri, Geriş halkı ve çevre dostları boşa çıkardı.” diye konuştu.
Kazmaz, Nayil Kabak’ın mezarı başında yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu: “Bodrum, savaş hukukuna hayır dedi. Acele kamulaştırma bir savaş hukukudur. Türkiye’deki bütün rantabl yerleri, 1938 yasasından kalma bir maddeyle talan ediliyor. O yasa, Bodrum’da halkın duvarına tosladı. Umarım, bu yasa bu saatten sonra her yerde halkın duvarına toslar. Umarız bu utanç yasası bir an önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilir. Bir hukukçu olarak Danıştay 6. Dairesi’nin acele kamulaştırma kararı ile ilgili hala bu ülkede namuslu hukukçuların var olduğunu, hukuk devletinin işlerlik kazandığını gördük. Yaşasın hukuk, yaşasın adalet. Bu saatten sonra buradaki diğer RES şirketleri bunu lütfen gözden geçirsinler. Bodrum’da usulsüz ve yasaya aykırı bir şekilde çivi çakmaya kalkanlara bu ders olsun. Pina’da, Kissebükü’nde Bodrum’u talan etmeye kalkan zihniyet bir daha bu anlayışla Bodrum’a gelmesin. Gereken tepkiyi gerek halk hukukundan, gerekse hukuk devletinin namuslu bürokratlarından alacaktır”ifadelerini kullandı.
Halka, “Topraklarınıza, suyunuza, dağınıza vadinize sahip çıkın. Ancak bu şekilde dağlarınızı kurtarabilirsiniz” diyen Kazmaz, Yalıkavak’ın en güzel tepelerine kurulmak istenen RES türbinlerine karşı Muğla İdare Mahkemesi’nde süren diğer davaların da aynı sonuçla bitmesini umut ettiklerini sözlerine ekledi. RES mücadelesinde kendilerine destek veren çevre dostlarına, Gümüşlük Forumu, Birleşik Haziran Hareketi ve Kent Konseyi’ne teşekkür eden Kazmaz, “Bu mücadele tüm Türkiye’ye armağan olsun. Halk toprağına, vadisine, suyuna sahip çıktığı müddetçe bu ülkede kesinlikle rantçıların, yağmacıların önü kesilecektir.” Dedi.
KONUŞMALARIN ARDINDAN, NAYİL KABAK’IN MEZARI BAŞINDA DUA OKUNDU.
Danıştay 6. Dairesi’nin kararında, Yalıkavak Geriş’te RES kurulması için yapılan acele kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, “Kamulaştrıma gerektiren somut nedenlerin ortaya konulmadığı, acelelik halinin üstün kamu yararının ve kamu düzeninin korunmasını gerektiren hallerin açıklanmadığı görülmektedir. Dava konusu Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığından, bu karar uyarınca yapılacak acele kamulaştırma işlemleri sonucunda ortaya çıkacak mülkiyet ile ilgili sorunların telafisi güç ve imkansız sonuçlar doğuracağı açıktır. Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı İdare Yargılama Usulü Kanunun 27. Maddesinde öngörülen koşulların bulunması nedeniyle dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir” dedi
Kararın itiraz yolunun ise kapalı olduğu öğrenildi.