GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te geçen yıl kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçilere Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı ve kansorejen etkisi olmayan biber tohumunda yüksek verim elde edildi.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Gaziantep'in Türkiye'de biber üretiminde payını yükseltmek, kaliteli, sağlıklı üretim elde etmek ve çiftçiye destek olmak için başlattığı projede, başarı sağlandığını söyledi. Türkiye'de yıllık 45 bin ton kırmızı biber üretimi yapıldığını, bunun yüzde 30'unun Gaziantep'ten karşılandığını ifade eden Yılmaz, şöyle dedi:
"İlimizde pul biber üretimi Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde gerçekleştiriliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ilimizin iki ilçesinde çiftçimizin önemli bir gelir kaynağı olan biberin üretimi ve çiftçimizin gelirini artırmak için çalışma başlattık. Bu amaçla öncelikle biber fidesi üreterek erkenciliği, standardizasyonu sağlamaya ve verimi artırmaya çalıştık. Bu amaçla geçen yıldan yaptığımız çalışmalar sonucu 2 buçuk milyon adet Maraş 1 çeşidi biber fidesini üreterek çiftçilere mayıs ayı başında dağıttık."
Dağıtılan fidelerden 15 gün erken hasat alarak erkenciliği sağladıklarına vurgu yapan Yılmaz, ayrıca biber fidelerinin dikimi esnasında ilk defa 'malçlama' sisteminin kullanıldığını kaydetti. Hasadı yapılmaya başlanan biber tarlasında her kökten ortalama 100 biber olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu da ortalama 4 tonun üzerinde bir verim anlamına geliyor. Biz eğer Nurdağı ve İslahiye'de bütün çiftçilerimizi eğiterek bu şekilde tekniğe uygun dikim yaparsak yıllık 100 bin ton biber üretebiliriz. Bu da Gaziantep çiftçisi ve ekonomisi için son derece önemli bir rakam" dedi.
Doğru üretim tekniğinin kanserojen bir etkiye sahip olan aflatoksinle mücadelede önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi:
"Bitkiler burada toprakla temas etmiyor. Aflatoksine sebep olan aspergillus adlı küf mantarının en önemli kaynağı topraktır. Burada bitkiler ve biberler toprağa temas etmiyorlar. Bildiğiniz gibi özellikle ihracatta aflatoksin Türkiye'nin önemli çözmesi gereken problemlerden bir tanesi ve bizim bu ürettiğimiz ürünlerde aflatoksin problemini de çözmüş olduk. Böylece sağlıklı gıdayı üreterek insan sağlığını koruyarak piyasaya çiftçimizin gelir elde ettiği bir ürünü sunma fırsatı yakaladık."

FOTOĞRAFLI