TOKAT'ta küçükken ailesi tarafından 'Kızlar okula gitmez' denilerek okula gönderilmeyen 65 yaşındaki 4 çocuk annesi Nerkiz Bakan okuma-yazma kursuna katıldı. Çocukları ve gelinlerinin desteğiyle 60 yaşında okuma yazma öğrendi. Çocukluk hevesini geç de olsa yerine getiren Bakan, okuma yazma öğrendikten sonra yüzlerce şiir yazdı. 
Tokat'ta Yeni Mahalle'de oturan evli ve 4 çocuk annesi Nerkiz Bakan, azmi ile çevresindekilerin takdirini topluyor. Merkeze bağlı Şehitler Köyü'nde çiftçilik yapan Halil-Saliç Putir çiftinin 3 çocuğundan biri olarak doğup büyüyen Nerkiz Bakan, okul çağına geldiğinde ailesi tarafından 'Kızlar okula gitmez' denilerek eğitime gönderilmedi. Okula gönderilmediği için okuma-yazma bilmeyen Bakan, yaşı ilerleyince ailesi tarafından Mustafa Bakan ile evlendirildi. Bu evlilikten 4 oğlu oldu. Bir süre köyde yaşayan çift çocuklarının eğitimi için Tokat kent merkezine taşındı. Çocuklarını büyük zorlukla okutan Nerkiz Bakan'ın 4 çocuğundan Birol, Serdar ve Erol öğretmen olurken Ertuğrul Bakan ise İstanbul'da özel bir firmada çalışmaya başladı. Çocuklarının evde ders çalıştığı sırada onların kitaplarına bakarak okuma yazmaya heves saran Bakan, bunu bir süre sonra eşine ve çocuklarına iletti. Ardından 2010 yılında mahalledeki 26 Haziran İlköğretim Okulu'nda açılan kursa katılan Bakan, burada yaklaşık 2 ay okuma- yazma kursu aldı. Çocukları ve gelinlerinin de desteğiyle 60 yaşında okuma ve yazmayı öğrendi. Çocukluk hayalini gerçekleştiren Nerkiz Bakan ardından ise şiir yazmaya başladı. Önce kağıda yazdığı şiirlerini, bilgisayara aktarmaya başladı. Bakan okuma yazma öğrendikten sonra çok sayıda şiir yazdı.
"ÖNCE ÇOCUKLARIMIN KİTABINA BAKTIM"
Babasının 2 erkek kardeşini okula gönderdiğini ancak kendisini 'Kızlar okumaz' diye göndermediğini söyleyen Bakan, "Arkadaşlarım okula gidiyordu, hevesleniyordum onlara. Ben de onlarla birlikte gidip, okulun bahçesinde teneffüse çıkan arkadaşlarımı izliyordum. Onlar öğlen okuldan çıkınca, ben de onlarla birlikte eve gidiyordum" dedi. Köyde evlendikten sonra çocukların eğitimleri için kent merkezine geldiklerini belirten Bakan, şöyle konuştu:
"Tokat'a geldikten sonra çocuklarımın okuması üzerine ben de özendim. Onların ders çalışması sırasında benim içimde kıpır kıpırdı. Ama 4 çocuğun yaşları birbirine yakın olduğu için bir türlü öğrenmeye fırsat bulamadım. Ama ilerleyen zamanlarda bana yine bir heves geldi. Önce çocukların kitaplarına baktım. Sonra benim yaşıtımdaki kişiler için kurs açıldı. 2 ay kursa gittim. Oradaki öğretmenlerim çok yardımcı oldu. Çocuklarım ve gelinlerimin yardımıyla 60 yaşında okuma yazma öğrendim. Çok mutluyum."
Okuma ve yazmanın yaşı olmadığını ifade eden Bakan, "İnsan her yaşta bunu öğrenebilir. Herkes okusun, yazsın. Bir İstanbul'a gidince arabadan inip arabaya biniyorsun. Burada yazıları okuyamazsan şaşırıyorsun. En azından okur yazarlığın olunca bineceğin arabanı buluyorsun" diye konuştu. Çocuklarının meslekleri gereği il dışında yaşamasından dolayı dertlendiğini söyleyen Bakan, bunu da kağıda döktüğünü ve yüzlerce şiir yazdığını ifade etti.
Nerkiz Bakan'ın gelinlerinden ana sınıfı öğretmeni Songül Bakan ise, annesi ile gurur duyduklarını kaydederek, şöyle dedi:
"Belirli bir yaşı almış ama hiç bir zaman öğrenmekten vazgeçmedi. İlkokul diploması bile yok, bu çok önemli bir şey. Bilgisayardan çıktısını kendi alıyor, yazısını kendisi yazıyor. Biz de ailecek hepimiz destek olduk. Ama her şeyi çabuk kapıyor. Sadece tek dezavantajı zamanında okuyamamış. Benim çevremdekilerin hepsi şaşırıyor. Beklenecek bir performans değil normal şartlarda."
Nerkiz Bakan'ın eşi 60 yaşındaki Mustafa Bakan da eşiyle gurur duyduğunu belirterek, ona her zaman destek olduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI