Gazeteci-Yazar Cengiz Çandar, Orta Doğu’nun tarihi bir geçiş dönemi içinde olduğunu belirterek, iş adamlarını bölgenin yatırım yapmaya elverişli olmadığı konusunda uyardı. "Bölge ekonomik bakımdan uygun değil. İş araçlarınızın geri geleceğinin garantisi yok" diyen Çandar, Orta Doğu’da uzun süre istikrar olmayacağını ileri sürdü.
Antalya Sanayici ve İş adamları Derneği’nin geleneksel toplantısına katılan Çandar, “Ortadoğu Gelecek Öngörüleri, Türkiye Siyaseti ve Ekonomisi Üzerine Etkisi” konusu hakkında konuştu.
Toplantı öncesinde yeni üye kabul töreni yapıldı. Derneğe yeni katılan İş adamı İsmail Volkan’ın rozetini ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu takarken, üyelik belgesini Gazeteci Yazar Cengiz Çandar takdim etti.
Toplantı Başkanlığını Mehmet Ülger’in yaptığı toplantıda konuşan Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Orta Doğu’nun tarihi bir geçiş döneminde olduğunu belirterek, “Orta Doğu’da sınırlar belirleniyor. Bu durum savaşlı ve iç savaşlı olarak cereyan edecek. Yatırım yapmaya çok elverişli değil. Orta Doğu’da uzun süre istikrar olmayacak” diye konuştu.
Orta Doğu’da bir sene sonrası ile ilgili görüş bildirmenin mümkün olmadığını ileri süren Gazeteci-Yazar Cengiz Çandar, “Orta Doğu’da enteresan gelişmeler oluyor. Alışageldiğimiz şekilde sınır değişiklikleri olmayabilir. Orta Doğu’nun geleceğine dönük öngörüm ise istikrarsızlık durumunda büyük bir depremin mütemadiyen sürekli artçı şoklarını yaşayan, paramparça, sancılı, acılı ne kadar süreceği belli olmayan bir döneme girecek olduğudur” diye konuştu.
ORTADOĞU BATIYLA ARAMIZI AÇTI
Türkiye’nin Orta Doğu’nun bir parçası olduğunu ifade eden Çandar, geçmişte Türkiye’nin bu bölgeyi çok ihmal ettiğini belirterek, “Son dönemlerde ise Orta Doğu’ya çok angaje olmamız Batıyla aramızın açılmasına sebep oldu. Öte yandan bölgedeki istikrarsızlığın Türkiye’ye sirayet etmemesi çok zor olurdu” şeklinde konuştu.
Türkiye’de haziran ayında yapılacak genel seçimlerde sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin seçim tercihinde ciddi revizyona gitmemesi halinde Orta Doğu’dan gelen türbülansın önemli bir bölümünün ithal edilen potansiyelini taşıdığını öne süren Gazeteci Cengiz Çandar, “Orta Doğu Türkiye için çok ciddi güvenlik tehdidi ve gelecek açısından soru işareti ihtiva ediyor” dedi. Çandar, seçim sonuçlarının güçler dengesinin ne şekilde yansıyacağının ipuçlarını verecek bir enstrüman olduğunu belirterek, “Seçim sonuçları ne olursa olsun Türkiye 2016 ve 2017 yıllarına kadar çok sıkıntılı günler geçirecek. Seçimler olacak. Bahar gelecek, pikniğe gideceğiz diye bir denklem yok” diye konuştu.
Ekonominin yüzde 80’ini psikoloji olarak nitelendiren Çandar, bu sene Türkiye için yapılan Orta Gelir Tuzağı tespitini hatırlatarak, gelişen ülkelerde ortaya çıkan orta gelir tuzağına düşme durumunun tehlike arz ettiğini söyledi. Türkiye Ekonomisinde 2009 yılından beri çok anlamlı bir sıçrama olmadığını ileri süren Cengiz Çandar, uzun vadeli dış yatırımların durduğuna dikkati çekerek, ekonomide çok ciddi yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çandar, bir iş adamının ’Türkiye’nin Orta Doğu politikasında beklentileri nedir’ sorusunu “Orta Doğu politikasının geliştirilmesi mevcut iktidarın kafasında hep vardı. Türkiye Orta Doğu’ya bu iktidar döneminde bir adım daha yakınlaştı. Biz batı dünyasının alerji duyduğu bir rejime özel muamele yaptık. Komşularla Sıfır Sorun politikası izlendi. Bu doğrultuda hareket edildi. Türkiye, Orta Doğu’da Soft Power’ı (Yumuşak Güç) gündeme getirdi. Bölge statükosunu kabul edip onun üzerinden alan açtı” şeklinde yanıtladı.
Toplantı sonunda ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ile Toplantı Başkanı Mehmet Ülger konuşmacı Cengiz Çandar’a plaket takdim etti.