VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kedi Evi'nde nesli koruma altına alınan Van kedileri, aşırı sıcaklarda dondurmayla serinletiliyor. Tüylerinin beyaz olması ve ciltlerinin hassaslığından dolayı sıcaktan olumsuz etkilenen kediler, günün en sıcak saatlerinde bakıcıları dondurma yetiriyor.
Van'da son günlerde 37 dereceye kadar çıkan hava sıcaklıkları insanlar gibi YYÜ kampüsünde koruma altında bulunan Van kedilerini de bunalttı. Sıcaklara karşı aşırı duyarlı olan beyaz tüylü kedilerin korunması için başta suyla olmak üzere klimalar ve çeşitli serinletme yöntemleri kullanılıyor. Ancak kedilerin en çok keyif aldığı serinletme yöntemi ise dondurma.
HEM SAĞLIKLI HEM SERİNLETİCİ
YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cumali Özkan, bu yıl havaların oldukça sıcak geçtiğini belirterek, Van kedilerine sıcaktan etkilenmemeleri için haftanın belirli günlerinde dondurma yedirdiklerini söyledi. Dondurmanın hem sağlıklı, hemde serinletici olduğunu belirten Doç. Dr. Özkan, "Dondurma süt ürünü. Bol miktarda da kalsiyum içeriyor. Bu da kedilerin özellikle de yavru kedilerin kemik gelişimine çok büyük katkı sağlıyor. Ancak aşırı dondurma tüketimi kedilerde bademcik ve üst solunum yollarında sorunlara neden oluyor. Biz buna dikkat ederek havaların çok sıcak olduğu günlerde kedilere belirli miktarlarda külah içinde dondurma veriyoruz" dedi.

  FOTOĞRAFLI