Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasının yarım kalan inşaatının 200 iş günü içinde tamamlanacağını ve 1 yıl içinde hizmet vermeye başlayacağını açıkladı. Akıllı bina sistemiyle yapılacak olan binada hizmet birimlerinin yanı sıra meclis salonu, bir nikah salonu ve 500 araçlık otopark ta bulunacak.
Hizmet binası inşaat alanında düzenlediği basın toplantısıyla inşaatın süreci hakkında bilgi veren Menderes Türel, halen hizmet verilen Karaalioğlu Parkı’nın ise kent müzesi olarak yeniden projelendireleceğini ifade etti.
Antalya’da belediye hizmetlerinin son 5 yıldır yeterince dinlendiğini, eğlendiğini ve lale devrini yaşadığını söyleyen Menderes Türel, 2006 yılında kendi dönemleri zamanında ihalesi yapılıp inşaatına başlanılan hizmet binasını,9 yıl sonra aynen bıraktığı gibi bulmanın üzüntüsünü yaşadığını dile getirdi. İnşaatına başlandıktan sonra 5-6 ay içinde bugünkü görünüme kavuştuğunu hatırlatan Türel " İnce işçilik çalışmalarına başlanılmıştı, yüzde 70’i tamamlanmıştı. Bizim görev dönemimiz sona erdi ve yeni dönemde bina çürümeye terk edildi. 9 senedir tamamlamaya çalıştığımız bu binamızı artık tamamlayacak olmanın heyecanının yaşıyoruz.
BU PROJEYLE ÖVÜNMÜYORUZ
Bu projenin başlamasıyla övünmüyoruz zira bu proje Antalyayı siyasi emellerine alet ederlerin, Antalya’ya verdikleri sayısız zararların bir örneğidir. Bugüne kadar konuşulmayan çok az konu kalmıştır ve bunlar ne hikmetse geçmiş dönem Belediye Başkanı ve şu CHP milletvekili adayı Mustafa Akaydın’ın benden önce verdiği zararlardır. Hizmet binası da bunlardan biridir. Bu zat milletvekili sıfatıyla hizmete talip olmuştur, derdi hizmet değildir, Antalya’ya verdiği zararlardan dokunulmazlık zırhına girmek suretiyle bu hesaptan kaçmaktır.36 dosyadan şu anda hesap vermekte olan birisi, maalesef bu hesaptan kurtulmak için Ankara’nın yolunu gözlemekte ve kaçıp kurtulmaya çalışmaktadır takdir vatandaşındır. Temennimiz birilerini buralardan suçlu olarak çıkması değildir ama varsa bir suç sonuna kadar hesabının sorulmasının en yakın takipçisi olacağım." dedi.
KİMSE SORMAMIŞ NEDEN HİZMET BİNASI YOK DİYE
Bunca yıldır kimsenin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin doğru düzgün bir binası yok diye düşünmediğini, neden belediyenin birçok yere kira verdiğini, belediye personelinin bir kısmını zamanının farlı binalar arasında gidip gelerek geçtiğini sorgulamadığına dikkat çeken türel, "Hiç kimse 2006 da başlayan proje neden bitmemiş diye de sormamış , enteresan, bir inşaat neden yarım bırakılır diye de sormamış bizim her yaptığımızda kusur aramaya çalışan bazı arkadaşlar bizden önceki dönemlerde bu konularla uğraşmamışlar ya da iyi bildikleri bu meseleleri belki de algı yönetimi sayesinde bol bol borç edebiyatı hamaset kavga siyasi hesaplarla ilgili her tür işlevini kamufle etmeyi becermişlerdir. Epey bir zaman biz bunların berbat ettikleri işleri sivrisinek yuvalarını temizler gibi temizledik, temizleme devam ediyoruz her sahada bıraktıkları maalesef kirli işleri temizlemek ciddi bir zamanımızı alıyor. " diye konuştu.
GÖSTERMELİK İKİ İHALE SONUÇSUZ KALMIŞ
Geçmiş dönem belediyesinin 2011 yılında ikinci bir ihale daha yaptığını ancak bunun da göstermelik olduğunun anlaşıldığını söyleyen Türel " Biz ihaleyi yapıyoruz ama bakın ihale neticesinde bu yapılamıyor demek için yapılmış. Tabi sonuçsuz kalmış, sonra üçüncü ihaleyi yapmışlar bu ihalede bir firma işi üstlenmiş yer teslimi yapılmış, 2012 de başlanması öngörülüyormuş firma her ne hikmetse inşaata başlayamamış. Bu arada inşaat yıpranmış, fark ödemesi çıkmış yine yapılamamış ve buradan da milyonlarca lire belediyemize bir zarar oluşmuştur. Bunların hukuki olarak incelenmesi için gerekli adımları attık ancak 2014 sonunda da bizim dönemimizde biz baktık ki inşaat devam etmiyor mevcut firmayla mutabakat karşılıklı rızaya dayalı anlaşmayla üçüncü ihaleyi alan firmayla tasfiyeye gidildi ve yeniden ihaleye çıkıldı. 2014 Eylül ayında bizim tarafımızdan ihaleye çıkılmıştır. Her işimizde aman Menderes Türel aman Büyükşehir Belediyesi Antalya’ya bu hizmeti yapmasın diye engeller çıkartılmasına alışığız. İhalelerimiz i kamu ihale kurumuna başvurarak engellemeye çalışıyorlar, bu ihale de aynı şekilde olmuştur. 3-4 ay bu inşaatın başlamasını ertelemek durumunda kaldık. " dedi.
Hangi firmalar tarafından ihalelere ilgili itirazlar yapıldığını ve o itirazları yapan firmaların geçmiş dönemde Büyükşehir Belediyesi’ne hangi işleri yapmış olduğunun tespit edilmesi halinde kimin bu hizmetleri nasıl engellemeye çalıştığının da anlaşılacağını kaydeden Türel, " Mesele Antalya meselesi falan değildir, vatan severlik falan hiç değildir. Mesele tamamen Antalya’ya ihanettir. Birileri Antalya’ya hizmeti engellemeye çalışmıştır. En geç bir yıl içinde büyükşehir belediyesini bu hizmet binasına taşımayı planlıyoruz. Sözleşme süresi 240 gün içinde inşaat tamamlanacak bu arada taşınma işleri bir yıl içinde tamamlanacak.
CİVCİV ÜRETİM MERKEZİ, PROTOKOL MÜDÜRLÜĞÜ OLDU
Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binasının olmamasının büyük bir ayıp olduğunu, hala belediyenin birçok hizmet biriminin konteynerlerin içinde barakadan bozma binalar içinde hizmet verdiğini hatırlatan Türel, belediyenin protokol müdürlüğüyle ilgili bir anısını da anlattı. Türel " Ben ilkokul öğrencisiydim kapalı spor salonun yanında civciv üretim çiftliği vardı, bir barakanın içerisinde okullardan ziyaretler düzenlenirdi. Biz de ilkokul öğrencisi olarak o üretim çiftliğini gezerdik. O civciv üretim merkezi Antalya Büyükşehir Belediyesi Protokol müdürlüğü olarak hizmet vermektedir. Bu kadar kira bedeli, bu kadar tadilat, neden ödenir bunlar önemli bir yekün tutuyor. 2004 yılında göreve başladığımızda bu projeyi başlattık ve bu ayıptan kurtaralım istedik Antalya’yı. Bu projenin bir diğer parçası da Karaailoğlu’parkındaki hizmet binasıdır. İnşallah burası tamamlandıktan sonra mevcut kapalı spor salonu ve Atatürk stadyumun kapalı tribün inşaatının yakılmasının ardından kent projesi müzesini ortaya koymak istiyoruz. 2006’ da yaptığımız inşaat belli bir noktaya gelmiş ama hala bilmediğim sebepten bu inşaat Ekim 2009’da durdurulmuştur. O dönemde buna gerekçe belediyenin maddi imkansızlığı gösterilmiştir ama birtakım hukuksuz fesyhler sebebiyle birilerinin cebine 114 trilyonu indirenler her sene festivallere 50 trilyon para harcayanlar Antalya’nın böyle bir ihtiyacı için kaynak bulamamış ve inşaatı durdurmuştur. Şarkıya türküye senede 50 trilyon harcıyorlar, ama Antalya’nın hizmet binasına ya da daha fraklı ihtiyaçlarına kaynak bulamıyorlar. Antalya’ya yazık oluyor ihanet ediliyor demiştim. " diye konuştu.
TEMELİNİ BİZ ATTIYSAK DEVAMI GELMEDİ
Hizmet binasına para harcamak istemeyenlerin Menderes türel’in temelini attığı projeyi de gizli gündemlerinde devam ettirmek istemediklerini söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Aynı şeyi engelli rehabilitasyon merkezi gibi önemli bir projede de bunu yaşadıklarını dile getirdi. Türel " Yüzde 90’ını tamamladık, onlar yüzde 10’unu tamamladılar, çok memnun olmuştum. Görevi devraldıktan sonra gittik baktık ki 6 tane kardeşimiz rehabilitasyon hizmeti alıyor yazıktır günahtır.Öyle insani bir projeyi dahi sadece görsel olarak işletiyor göstermişler ve halkı kandırmışlardır. Bugün orada 400’ün üzerinde kardeşimiz rehabilitasyon hizmeti alıyorlar. Oraya insanların özellikle gidip neler yapıldığını görmesi şahitlik etmesi gerekir. " şeklinde konuştu.
LARA’YA DENİZ OTOBÜSÜ
Konuşmasında kendi döneminde başlatılan ve yarım kalan diğer projelere de dikkat çeken Menderes türel, Deniz Otobüslerini örnek gösterdi. Denize indirdikleri deniz otobüslerini 5 yıl çalıştırılmadığını, sebep olarak ta talep olmamasını gösterdiklerini söyleyen türel şöyle dedi; " Nneymiş talep yokmuş. Bi kaptan bir miço, bu gider gelir dedim. Ama türel projesi diye itibarsızlaştırmak için yazık ettiler ihanet ettiler,biletlere yüksek fiyat verdiler ki kimse binmesin. Şimdi 10 TL yaptım ben, denizde gitmez dediler ne oldu demek ki gidiyormuş, yaz döneminde şimdi yeniden çalışmaları devam ettirip seferleri sıklaştıracağız, şimdi doğu tarafına, lara tarafına da deniz araçları yeterli olursa bir hat daha koymayı planlıyoruz , Ulaştırma Bakanlığımızla birlikte bu çalışmayı yürütüyoruz . Emaneti bize devretmeseydi Antalyalı, bu hizmetler çürümeye devam edecekti. Bunların iyi hatırlatılması lazım bütün Antalya’ya anlatılması lazım bu yapılmazsa Antalya’ya ihanettir. " dedi.
Konuşmasının ardından ihaleyi alan firma ile basın mensuplarının önünde pazarlık ta yapan Türel, firma yetkilisinden 240 günlük süreyi aşağı çekmesini istedi. Firma yetkilisinin en kısa sürede bitiririz sözünü kabul etmeyen Türel, tarih istedi ve 200 gün üzerinden anlaşıldı.
BAŞKANLIK MAKAMI MEZARLIK MANZARALI
Konuşmanın ardından hizmet binasını da gezen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, binanın içinin 9 yıl önce nasıl bıraktıysa aynı şekilde durduğunu söyledi. Başkanlık odasını da inceleyen Türel, odanın yerini kendisinin seçtiğini belirterek" Manzara mezarlığa bakıyor. Burada görev yaparken gideceğimiz son yeri de hatırlamak lazım. Dünya kimseye kalmaz " dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hizmet binasının ardından yapımı devam eden Mevlana kavşağında da incelemelerde bulundu. Türel, kavşağın Haziran ayı sonunda hizmete gireceğini söyledi.(CE-