AYDIN'ın Söke İlçesi'nde, 2005 yılında satın aldığı kıraç araziyi temizleyip tarıma elverişli hale getiren üretici Salih Öztunaoğlu, bugün ihraç ettiği ürünüyle ülke ekonomisine 3 milyon liraya yakın gelir kazandırıyor. Dağların arasında yer alan kiraz bahçesi, görünümüyle adeta cennete benziyor.
İstanbul'da ihracatçı bir firmanın kurucularından Salih Öztunaoğlu, yolu ve suyu olmayan 500 dönüm kıraç araziyi 10 yıl önce kiraz üretimi için satın aldı. Taşlı araziyi aylarca temizleyerek 1000 kamyon taş çıkaran Öztunaoğlu, ilçe merkezine 7 kilometre mesafedeki dağların arasında yer alan kiraz bahçesini adeta cennete çevirdi.
İSTİHDAM DA SAĞLIYOR
Arazinin tarımsal açıdan hiç kullanılmadığını belirten Öztunaoğlu, "Yol yoktu, elektrik yoktu ve su yoktu. Bu arazinin kiraz tarımı için karar verdiğimizde ilk aşamada zemini hazırlamak için araziden 1000 kamyon taş topladık. Su ihtiyacı da aynı zorluklarla yaşandı. Şu an bahçenin günlük su ihtiyacı, 2 bin tondur. Fidanlar da ihracata uygun sertifikalı türlerden. Bunları yaparken uzman kişilerle görüştük. İlçe tarımdaki yetkilerinden bilgiler aldık. Dikilen kirazlar dört yılından itibaren ürün vermeye başladı. Her yıl ağaçlar geliştikçe verim de arttı. 500 dönüm arazi üzerinde 32 bin dikili kiraz ağacımız mevcut. Bu yıl da kiraz ağaçlarından 500 ton kiraz elde etmeyi hedefliyoruz. Ürünün kalibrasyonu yapıldıktan sonra hemen hemen tamamı ihracata gidiyor. Kirazın iki ana türü var. Biri ziraat 900, diğeri ise halk arasında napolyon olarak bilinen rejina adını verdiğimiz kiraz. Günlük 300 ila 400 arasında işçi, kirazı topluyor. Böylelikle yüzlerce insana da bir iş imkanı sağlamış oluyoruz" dedi.
ÜÇ MİLYONLUK GELİR KATKISI
Bu yıl da hedefi tutturdukları takdirde üç milyon lira gelir elde etmeyi beklediklerini söyleyen Öztunaoğlu, "Yeni açtığımız alanlarla birlikte gelirin daha da artacağını düşünüyoruz. Ürünümüzü Almanya, İngiltere, kuzey Avrupa ülkeleri ile Rusya pazarına ihraç ediyoruz. Kiraz fiyatları bölge bölge değişiyor. Erkenci dönem ve çok bol dönemde değişmekle birlikte biz İzmir bölgesinin ardından ikinci erkenci bölgeyiz. Şu anda ihraç ettiğimiz kirazın toptan kilogram fiyatı 5 lira 50 kuruş civarındadır. Ancak bizim bahçemizde yetişen kiraz iri ve daha kaliteli olduğu için 6 lira ile 9 lira arasında dış ülkelere ihraç ediliyor. Firmamız, İstanbul'da ihracatçı bir firmadır. Ben de bu firmanın kurucu ortağıyım. Tarım alanına bu bahçeyle girdik. Kiraz bizim araştırmalarımızda çok ilgimizi çekti. Kirazın ihracatının kazançlı olabileceğini gördük ve bu işe başladık" dedi.

FOTOĞRAF