SURİYE'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Türkmen aile, Sivas'ta Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nin muhtarlık binasındaki boş bir odaya yerleştirildi. Ülkelerindeki savaş nedeniyle oğlunun kucağında öldüğünü, kızının ise kaybolduğunu belirten Hasan Abdulkerim, Suriye'ye geri dönmek istemediklerini söyledi.
Suriye'de Halep şehrinin Azez ilçesinde ikinci el eşya alım-satımı yapan 41 yaşındaki Hasan Abdulkerim ve ailesi ülkerindeki iç savaş nedeniyle yaklaşık 5 ay önce Türkiye'ye sığındı. İlk olarak Eskişehir'e giden aile yaklaşık 20 gün burada kaldıktan sonra yaşadığı barınma ve geçim sıkıntıları nedeniyle tekrar Suriye'ye dönmek istedi. Kilis'e giden ancak sınırdan geçemeyen Hasan Abdulkerim ve eşi 41 yaşındaki Vazire, çocukları 17 yaşındaki Perihan ve 11 yaşındaki Yasmin ile kayınvalidesi 67 yaşındaki Fatma Haydar daha sonra Sivas'a geldi. Birkaç gün otogar yanındaki parkta geceleyen aile Sivas Belediyesi'nin desteğiyle Mehmet Akif Ersoy Mahallesi muhtarlığının hizmet verdiği binaya geçici olarak yerleştirildi. Türkmen ailesine daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 10 kişilik gönüllü grup sahip çıktı. Hasan Abdulkerim, Suriye'den kaçarken IŞİD saldırısında 14 yaşındaki oğlu Eyüp'ün vurulduğunu ve kucağında can verdiğini söyledi.
'CANIMIZI ZOR KURTARDIK'
Suriye'de büyük bir kaos yaşandığını belirten Hasan Abdulkerim, "Savaş'tan kaçtık, Türkiye'ye geldik. Oradan ilk olarak Eskişehir'e gittik. Eskişehir'de yaklaşık 20 gün kaldıktan sonra geri döndük. Ancak sınırı geçemeyince Kilis'e geldik ve oradan bizi buraya yönlendirdiler. Suriye'de çok kötü, zor durumlar yaşanıyor. İçerisi çok kötü. İç savaş söz konusu. Elektrik su, hiçbir şey yok. Her şeyimizi kaybettik. Canımızı zor kurtardık. Savaş biterse dönecek yerimiz bile kalmadı. Çok zor bir durum" dedi.
'OĞLUM KUCAĞIMDA ÖLDÜ'
Yaşanan saldırılar sırasında iki evladını yitirdiğini anlatan Hasan Abdulkerim, "Saldırılardan kaçarken oğlum Eyüp'e kurşun isabet etti. Oğlum kucağımda can verdi ve defnettik. Bir başka saldırıda ise yaşanan kargaşada 18 yaşındaki kızım kayboldu. Nereye gittiğini veya götürüldüğünü bilmiyoruz. Militanlar tarafından kaçırılmış olabilir. Kendisinden şu ana kadar haber alamadık. Akrabalarımızın da birçoğu Türkiye'ye kaçtı. Şimdi neredeler tam olarak bilmiyoruz" ifadelerini kullandı. Abdulkerim, öldürülebileceği endişesi nedeni ile kızının isminin yayınlanmamasını istedi.
'DÖNMEK İSTEMİYORUZ'
Savaş sonrasında da artık Suriye'ye dönmek istemediklerini ifade eden Abdulkerim, "Burada şimdi yardımlar ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Geldiğimizden beri bize çok yardımcı oldular ve destek verdiler. Mahalle halkı da sahip çıktı. Gönüllüler bizi destekliyor. Hepsine minnettarız. Kendi ayaklarımızın üstünde durup yaşanan olayları unutmak istiyoruz. Çünkü halen kafamızın içinde sürekli savaşı yaşıyoruz. İlaçlar ile olanları unutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Aileye gönüllüler tarafından Alibaba Mahallesi'nde ev tutuldu. Temizlik çalışması yapan ailenin birkaç gün içerisinde buraya yerleştirileceği ve kirasının da bir süre gönüllüler tarafından karşılanacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI