Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni (MGC) ziyaret ederek, yerel medyanın güçlü olmasının, Türkiye çapındaki medyanın demokratik ve güçlü olmasını beraberinde getireceği mesajını verdiler.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk, MGC’yi ziyaret ederek, olağan kongrede yeniden başkan seçilen Ahmet Ünal ve yeni Yönetim Kurulu üyelerini kutladılar. Eş Başkanlar Mutlu ve Türk’ün ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten MGC Başkanı Ünal, Eş Başkanların yerel medyaya yakınlığını bildiklerini kaydetti. Yakın bir zamanda bir kongre yaşadıklarını ve kongre sonunda güçlü bir liste oluştuğunu dile getiren Ünal, “Kentle yönetenler arasında ciddi, namuslu, doğruyu söyleyen, susmayan, korkmayan bir barikata ihtiyaç vardı. Bizim hedefimizde de hep bu var. Bu yapıyı şimdi hep birlikte inşa ediyoruz” dedi.
MGC’nin şu anki Metropol İş Merkezi’ndeki yerini yıllardır Akdeniz Belediyesi ile birlikte paylaştıklarına işaret eden Ünal, önümüzdeki hafta yeni binadaki hazırlıkların tamamlanacağını ve oraya taşınacaklarını bildirerek, “Artık kalbimizdeki yeriniz devam edecek ama komşuluğumuz bitecek. Ziyaretiniz için çok teşekkür ediyoruz. Sizlerin medyaya bakışınızı biliyoruz. Her türlü ekonomik zorluğa rağmen hep bizimle oldunuz. İnşallah bundan sonra da yeni yerimizde birlikte olacağız” diye konuştu.
Eş Başkan Mutlu ise MGC’nin yeni yönetimine başarılar ve kolaylıklar diledi. Türkiye’nin en güçlü basınının Mersin’de olduğunu vurgulayan Mutlu, basının özgür olmasını çok önemsediklerinin altını çizdi. 21. yüzyılda bile hala gazetecilik mesleğinin çok ciddi sorunları olduğuna dikkat çeken Mutlu, “genç meslektaşlarınızın ciddi sorunları var. Türkiye’de genç arkadaşlarımızın düşüncelerini özgürce yazıp iletebilmeleri sağlanmalı. Türkiye’de ifade özgürlüğünün hala problem olduğunu görüyoruz. Bunların artık ortadan kalkması lazım. Arkadaşlarımızın otosansür uygulamadan, basın-yayın organlarında sansür yapmadan düşüncelerini ifade etme gibi bir özgürlüklerinin sağlanması gerekiyor. Basın özgür olması, yasalarla onları boğan, daraltan değil, önünü açan bir zihniyetin olması gerekiyor. Bir de kadın gazetecilerin çoğalması, başka meslek arayışına girmemeleri lazım” diye konuştu.
Yerel medyanın gücünden de söz eden Mutlu, “Yerel medyanın güçlü olması demek, Türkiye çapındaki medyanın da bir o kadar demokratik ve güçlü olması anlamına gelir. Güç de bağımsızlıktan gelir. Yoksa bağımlı, el açan bir medya profili hiç kimsenin hoşuna gitmez. O nedenle yerel demokrasinin güçlenmesi hem belediyelerimizin faaliyetlerinin güçlenmesi, halka iyi anlatılması demek hem de ulusal medyanın bir o kadar bağımsız ve eşitlikçi, otosansür uygulamayan ya da hükümetler tarafından müdahale edilmeyen bir basın camiası bizim de arzu ettiğimiz bir şey. Bizi hiç eleştirmeyen, her yaptığımız doğrudur, iyidir, güzeldir denilmesini istemeyiz hiçbir zaman. Tabi ki bir birbirimizi eleştireceğiz ama yerel yönetimlerin yerel medyayı desteklemesi de önemlidir. Bu da olanaklarımız ölçüsünde olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Eş Başkan Türk de “Mersin’in yerel basını, bu kadar olumsuzluklara ve baskılara rağmen Türkiye’nin ayakta duran en iyi yerel basını diyebilirim” diyerek, ulusal basının içinde bulunduğu durumu eleştirdi. Türkiye’de yaygın basına çok fazla müdahale olduğunu dile getiren Türk, Mersin’e görevini başarıyla yerine getiren basın mensuplarını kutladı. Türk, Mersin basının daha iyi noktalara gelmesi için de hep birlikte çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.