Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, () - ELAZIĞ Eğitim ve Araştırma Hastanesi behçesinde Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) olaylarında yapılacak müdahalelerle ilgili yapılan tatbikat gerçeği aratmadı.
Elazığ, Malatya, Tunceli, Muş ve Bingöl'ün KBRN alanında bölge olarak bağlı bulunduğu Elazığ'da yapılan tatbikatı, Sağlık İl Müdürü İbrahim Halil Akkuş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr.Dr.Lütfi Üstünel, hastane personeli ile çok sayıda kişi izledi. Tatbikata, 112, AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri katıldı. Gerçeğini aratmayan tatbikatta bir fabrikada meydana gelen patlamada senaryo uyarınca yaralanan 2 kişi 112 ekipleri tarafından hastaneye getirildi. Fabrikadaki patlamada kimyasal olduğu bildirildikten sonra hastanede hazırlıklar yapılarak dışarıda kimyasal gazlara maruz kalan yaralılar için çadır kuruldu.
UMKE ekipler gaz maskeleri ve radyasyon ölçüm cihazları ile gelen hastaları alarak yapılan ölçümlerden sonra yaralıların elbiseleri çıkarıldıktan sonra hazırlanan özel çadıra alınarak yıkandıktan sonra KBRN acil servisine aldı. Yaralıları getiren ambulanslarda yapılan radyasyon ölçümlerinden sonra dezenfekte çalışmaları yapıldı.
Elazığ Sağlık İl Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Ali Atar, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bölgede KBRN hastanesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Kimyasal olaylara müdahale de durumumuzu tespit edebilmek, eksikliklerimizi görmek adına, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer silahlara karşı hastaların güveliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Bugün de hastalarımızı stabil bir duruma getirip, kimyasal etkenlerden arındırıp, hastanemize almak için organizasyonumuzu yaptık. Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum."
UMKE Sorumlusu Hüseyin Kılıçkap, bölgede yaptıkları ilk tatbikat olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve Doğu Anadolu'nun kısmı bölgesinde yapılan ilk KBRN tatbikatıdır. AFAD, hastane ve UMKE ekipleri ile başarılı bir tatbikat yapıldı. Tatbikat gereği kimyasal üretim yapan bir fabrikada patlama oldu, 2 kişi kimyasal maddeye maruz kaldı. Tatbikatı Elazığ bu tür vakalara hazırlıklı mı değil mi, onu görmek için yaptık. Gördüğümüz kadarıyla ortaklaşa tatbikat başarılı oldu."

FOTOĞRAFLI