Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - IRAK'ta geçen yıl IŞİD'in saldırdığı Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikleri Diyarbakır'da kampa yerleştirilen Ezidilerden bir kısmı dün akşam kamptan ayrılarak, böyle bir talepleri olmamasına rağmen Bulgaristan'a gitmek üzere yola çıktı. Ancak güvenlik güçlerinin geri çevirdiği Ezidiler, bu kez kampa girmedi. Kamp dışında alınan güvenlik önlemleri altında bekleyişlerini sürdüren Ezdiler, Bulgaristan'a gitmek istediklerini dile getirdi.
IŞİD'in geçen yıl Ağustos ayında Sincar'a saldırıp katliamlar gerçekleştirmesinden sonra kaçarak Türkiye'ye gelen Ezidilerin bir kısmı, Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği merkez Yenişehir İlçesi'ndeki piknik alanındaki kampa yerleştirildi. Yaklaşık 10 kampta kalan ve bütün ihtiyaçları belediye tarafından karşılanan yaklaşık 4 bin Ezididen büyük kısmı, Bulgaristan'ın kendilerini alacağını ve bu nedenle Bulgaristan'a gitmek istediklerini dile getirdi.
BULGARİSTAN'IN BÖYLE BİR İSTEĞİ YOK
Belediye ve kamp yetkililerinin Bulgaristan Büyükelçiliği ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yaptıkları görüşmelerin ardından böyle bir geçişin olmayacağının bildirilmesine rağmen, dün akşam saatlerinde bir grup kamptan ayrılarak kiraladıkları minibüslerle Diyarbakır Otogarı'na gitti. Ancak önlem alan güvenlik güçleri, Ezidileri, Bulgaristan'ın almayacağını belirterek kampa geri getirdi.
450 KİŞİ KAMPA DÖNMEDİ
Yaklaşık 450 kişi, getirildikleri kampa girmeyerek dün geceden beri kampa yaklaşık 150 metre mesafedeki ağaçlar ve köprü altında bekleyişlerini sürdürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin Ezidilerin kampa girmeleri için yaptıkları ikna çalışmalarından da bir sonuç alınamadı. Kadın ve çocukların kampa girerek ihtiyaçlarının karşılanmasını isteyen belediye yetkililerinin bu taleplerini ise Ezidiler kabul etmedi. Kentte 35 dereceyi aşan sıcaklıkta bekleyişlerini sürdüren Ezidiler, kampa girmeden Bulgaristan'a gitmek istediklerini dile getirdi.
Ezidilerden Baser Xelef, Bulgaristan'a gitmek istediklerini ancak jandarmanın izin vermediğini iddia ederek, "Sabah saat 05.00'de beri burada bekliyoruz. Kampa kimse gitmiyor. Herkes Bulgaristan'a gitmek istiyor ama jandarma buna izin vermiyor, kimse izin vermiyor" dedi.
Ezidiler, kamp dışında bekleyişini sürdürürken, jandarma ekipleri de bölgede zırhlı araçlarla sıkı güvenlik önlemleri aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de zaman zaman görüştükleri Ezidileri kampa girmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor.
Bu arada kampta kalan ve 600'ü Irak'tan yeni gelen olmak üzere yaklaşık 1300 Ezidi'nin de ayrılma hazırlıkları yaptıkları öğrenildi.