30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törenler bir çok ilke sahne olurken Türk Yıldızları’nın gösteri yapacağı bölgede inşaatı devam eden yeni binaların yüksekliği nedeniyle gösteriler daha yüksek irtifada gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanında gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile diğer yetkililer katıldı. Töreni, yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş izledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM'ye gelişinin ardından üstü açık ve plakasında Cumhurbaşkanlığı arması bulunan, siyah klasik bir otomobille halkı ve tören birliklerini selamladı. Erdoğan'a otomobilde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar eşlik etti. Selamlama geçişinde atlı tören birlikleri ile Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü motosikletli ekipleri de görev aldı.
Tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkomutan sıfatıyla şeref tribününde yerini alması, göndere bayrak çekilmesi ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan iki teğmen, 'en genç subaylar' adına konuşma yaptı.
ERDOĞAN İLK KEZ KONUŞTU
Bu yılki törenlerde yaşanan ilklerden biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçit töreni öncesinde yaptığı konuşma oldu. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:
"Sevgili vatandaşlarım, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli mensupları, kıymetli misafirler, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyor, milletimizin ve onun bağrından çıkan kahraman ordumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyorum. 93'üncü yıl dönümüne ulaştığımız bu büyük zaferin sevincini bizlere yaşatan ordularımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşımızı yöneten Gazi Meclisimizin tüm üyelerini bir kez daha saygıyla yad ediyorum. Malazgirt'ten günümüze kadar bu toprakların bizlere vatan olması için mücadele eden, bu uğurda şehitlik mertebesine ulaşan, gazilik şerefini kazanan tüm askerlerimizi, tüm ecdadımızı rahmetle, minnetle yad ediyorum. Anadolu coğrafyasına ayak bastığımızdan beri yedi iklim, üç kıtada hüküm sürmüş olsak da kalbimizin attığı yer, gücümüzün kaynağı daima bu topraklar olmuştur. Balkanları, Kuzey Afrika'yı, Ortadoğu'yu da kaybettiğimizde son sığınağımız yine Anadolu ve Trakya topraklarıydı. Çanakkale'de çeyrek milyon kayıpla toprağa diktiğimiz bağımsızlık fidanı 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da kök salmış, Cumhuriyetin ilanıyla da genç bir çınar olarak göğe doğru yükselmeye başlamıştır. Hamdolsun bugün artık Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü için kendimize yeni ve büyük hedefler belirleyebilecek bir güce, bir olgunluğa eriştik."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 92'inci yıl dönümünün kutlanacağını da hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim bu topraklardaki devlet geleneğimiz 1071 Malazgirt Zaferi'ne ve hemen ardından kurulan 1075 Anadolu Selçuklu Devleti'ne kadar uzanır. Cumhuriyetimiz işte bu köklü devlet geleneğinin en son en genç temsilcisidir. Milletimiz gibi devletimiz de nevzuhur değildir, köksüz değildir. Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti'yle kesintisiz bir devamlılığa sahip olan bu süreçte istiklal ve istikbal mücadelemiz hiçbir zaman bitmedi, bitmeyecektir. Bin yıldır bu coğrafyada nice zaferler kazanmış, nice hain emelleri akamete uğratmış olan milletimiz bugün yaşadığımız sıkıntıların da üstesinden gelecek güce ve dirayete sahiptir. Biz işte bunun için 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz dün olduğu gibi bugün de kara, hava ve deniz unsurlarıyla maziden atiye giden bağımsızlık mücadelemizin en büyük teminatıdır. Bir kez daha Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, rahmetle, hürmetle yad ediyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun."
İLKLERE SAHNE OLAN TÖREN GEÇİŞİ
Erdoğan’ın geçiş törenini ayakta izledi. TSK Armoni Mızıkası, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndan oluşan Karma Bando'nun gösterisiyle başlayan geçiş töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfek Takımı da ilk kez bu törende gösteri gerçekleştirdi.
Daha sonra, Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile sancaklar, Türk Silahlı Kuvvetler Onur Taburu şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı.
Atatürk posteri ve Türk Bayrağı'nın taşındığı resmi geçitte, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, özel birlik ve Barış Gücü Taburu askerleri de görev aldı.
Resmi geçit, Astsubay öğrenci taburları, Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı, GATA Öğrenci Taburu'nun geçişiyle devam etti.
Bunları Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı "Tarihi Bölük"ün geçişi izledi.
Tören, Atlı Tören Kıtası'nın ve TSK Mehteran Birliği geçişiyle devam etti.
Törende, Kara Harp Okulu'nda eğitim gören misafir öğrenciler kendi ülke bayraklarıyla yer alırken, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesinde bulunan 16 Türk devletini temsil eden askerler de tarihi kıyafetleriyle katıldı.
ATAK, HİK VE ATLAS DA İLK KEZ TÖRENLERDE
Törende, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendime Vakfı kuruluşlarınca milli imkanlarla üretilen çeşitli entegre silah sistemleri, radarlar, zırhlı araçların yanı sıra yerli imkanlarla üretilen "Kasırga" çok namlulu roketatar sistemleri, "Yıldırım" füze sistemi, "Fırtına" obüsleri, "Atılgan" ve "Zıpkın" hava savunma sistemi geçişe katıldı.
Bu sırada, TAI'de Türk mühendislerince üretilen Yeni Nesil Eğitim Uçağı "Hürkuş" sola gösteri uçuşu gerçekleştirirken, Otokar tarafından üretilen milli tank "Altay" da ilk kez törende yer aldı.
Geçit töreninin ardından, solo gösteri gerçekleştiren, milli taarruz helikopteri ATAK ise yaptığı solo gösterinin ardından protokolün karşısında havada sabit kalarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekilerini selamladı.
TÜRK YILDIZLARI BU YIL DAHA YÜKSEKTEN GÖSTERİ YAPTI
Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisi bu yıl gösterinin yapılacağı bölgelerde yeni yapılan ve inşaatı devam eden binaların yüksekliği nedeniyle daha yüksek irtifada gerçekleştirildi.
Gösteri timini yöneten komutanın anonsunda, gösterilerin bu yıl yapımı devam eden ve tamamlanan binaların yüksekliği nedeniyle daha yüksek irtifada gerçekleştirildiği yaptığı anonsla duyuruldu.
İLK KEZ BİR KADIN PİLOT DA GÖREV ALDI
İlk kez bir kadın pilotun da yer aldığı Türk Yıldızları'nın gösterisini beğeniyle izlenirken gösteri Şeref Tribünü ve töreni izleyen vatandaşlarca uzun süre alkışlandı. Akro timin gösterisi esnasında, bir uçağın Şeref Tribününün yakınından geçmesi sonrasında oluşan yüksek ses ve rüzgar alandakilerin ani korsuna neden oldu. Akro timin gösterisinde, aralarında bazı şehit köy korucusu ve polisler ile askerlerin isimleri belirtilerek tüm şehitler anıldı.
Gösteri sonunda, Türk Yıldızları, Ulu Önder Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına ithafen gökyüzüne devasa kalp çizdi ve daha sonra bir gösteri uçağı kalbe saplanan ok şeklinde kalbin ortasından geçti. Yine bu sırada Akro timin "1 Numarası" Hava Pilot Yüzbaşı Osman Yığcı'nın uçuş sırasında telsizden yaptığı kutlama anonsu da alandakilere dinletildi.
MECLİS BAŞKANI VE KILIÇDAROĞLU’NUN YOL VERME ISRARI
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeref Tribününde bulananlarla tek tek tokalaşarak buradan ayrıldı. İkinci sırada Şeref Tribününden ayrılacak olan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun arasında birbirlerine yol verme ısrarı yaşandı. Kılıçdaroğlu, el işareti ile Yılmaz’a önden geçmesini rica ederken, Yılmaz ise Kılıçdaroğlu’nun sol elini tutarken sağ eliyle de kolunu tutarak önden yürümesi için ısrarcı olarak Şeref Tribünü’nden önünden yürüttü.

FOTOĞRAFLI