ADLİYE SEVKLERİ GECİKTİ
Özgecan Aslan'ın cinayetinin şüphelilerinin adliyeye sevki, sorguda avukatların bulunmak istememesi nedeniyle gecikti. Jandarmada sorguları yapılan zanlılardan minibüs şoförü Suphi Altındöken ile kendisine yardımcı olan arkadaşı Fatih Gökçe'nin sorgusunda avukat bulunurken, Necmettin Altındöken ifade verirken avukat bulunmadı. Sorguya gelen iki avukattan birinin zanlının yakını olduğu, diğerinin de baro nöbet sistemi tarafından otomatik görevlendirilip gittiğinde ancak olayın içeriğini öğrendiği kaydedildi.
Necmettin Altındöken'in sorgusunda bulunmayı avukatlar kabul etmeyince, zanlıların adliyeye sevkinde sorun yaşandı. Tarsus’ta nöbet çizelgesinde olan hiç bir avukat Necmettin Altındöken'in sorgusuna gitmek istemedi. Bunun üzerine sorunu çözmek için Mersin Barosu Yönetim Kurulu toplantı yaptı. Toplantıdan ‘yargının kilitlenmesini önlemek’ için bir avukatın görevlendirilmesi kararı çıktı. Bu avukatın gelip Necmettin Altındöken'in sorgusunda bulunduktan sonra zanlılar adliyeye sevk edilecek.
BARO BAŞKANI NE DİYOR
Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, bugün öğleden sonra Özgecan Aslan'ın ailesini ziyaret etti. Ziyaret sonrası soruları yanıtlayan Antmen, hiç bir avukatın zanlıları savunmak istemediğini belirterek şunları söyledi:
"Mersin Barosu'nun 1600 avukatı rızalarıyla böyle bir caninin yanında olmak istemediklerini beyan etti. Toplumda kadına karşı artan şiddetin en vahşi ve acımasızlarından biriyle karşı karşıyayız. Tarsus ve Mersin'deki avukatlarımızın yoğun talepleri üzerine biz de avukat arkadaşlarımızın yanında durduk ve bu zanlılara avukat tayin etmedik. Ceza Muhakemesi Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince herkesin avukatla temsil hakkı bulunuyor. Bunu da biliyoruz ama hiçbir avukatımız buna kendi rızasıyla gönüllü olmadı."
'AİLENİN AVUKATIYIZ'
Sürecin tıkanmaması ve adli sürecin işlemesi için bir avukat gözetiminde zanlıların ifadesinin alınması gerektiğini, jandarmanın kendilerinin yazılı bir talepte bulunduğunu belirten Antmen, şöyle devam etti:
"İfadeleri tamamlanamadığından dolayı zanlılar adliyeye sevk edilemiyor. Savunma hakkı kutsal ama Mersin avukatları zanlıları savunmak istemiyor ve Türkiye'de de avukat bulacaklarını zannetmiyorum. Son olarak jandarma avukat talebini yazılı olarak bildirdi ve yönetim kurulu olarak kendi aramızda görüşüp değerlendireceğiz. Bugün de burada acılı aile, Mersin Barosu'na başvurarak müdafiliklerini yapmamızı istedi. Biz de baro olarak avukatlık kanunun verdiği yetkiyle Tarsus ilçe temsilcimizi, kadın hakları merkezi başkanımızı ve birkaç kadın arkadaşımızı görevlendirdik. Mersin Barosu'nun tüm avukatları sonuna kadar ailenin yanında olacak. Biz baro olarak dik duruşumuzu gösterdik. Mersin Barosu her zaman ezilenden yanadır. Buz bu gün ailenin avukatıyız. Zanlı adliyeye çıkarılınca o andan itibaren adliyedeyiz ve ailenin haklarını sonuna kadar savunacağız."

İbrahim MAŞE- Mustafa İNSAN/MERSİN, () -

FOTOĞRAFLI