Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Refiye Yılmaz’ı Tekirdağ’daki evinde ziyaret edip, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Milyonda bir görülen Gardner Sendromuna yakalanan Refiye Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’nca ABD’ye tedaviye gönderilmişti. Çoklu organ nakli yapılarak hayata tutunan genç kız hem sağlığına hem ailesine kavuştu. 18 ay süren tedavisi tamamlanan, takibi ise Türkiye’de yapılacak olan Refiye Yılmaz normal hayatına döndü.
Genç kız ve ailesine geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Müezzinoğlu, "Ne kadar uzakta da olsak, gönlümüzdeydin hep evladımız gibi. Dua ettik, hep böyle yüzün gülsün istedik. Görevi olan görevini yapacak ama bir yerde dualar eksik olmayacak. Milletin duasını aldın. Allah seni annene, babana, sevdiklerine bağışlasın, çok iyi gördüm seni" diye konuştu.
Sağlığına kavuşmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Refiye Yılmaz, yaşadıklarını anlatarak, tüm organlarını bağışlamak istediğini söyledi.
Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz ben 1 organ nakli için gitmiştim. Ama aynı anda 6 organ nakli oldum, 3 organım da yok. Şimdi doktorlarım bile diyorlar ki “Refiye biz seni tanımasak, bu kız bu kadar rahatsızlık geçirmiş, şimdi bu halde kesinlikle demeyiz” diyorlar. Neden toplumdan soyutlanayım? Aslında ben bir örnek teşkil ediyorum. Bundan sonra ben de ne kadar organım kaldıysa parmak olsun, göz olsun. Sayın Sağlık Bakanım ben gittiğim yerde bunu gördüm. İnsanlarımızın; din, dil, ırk hiç fark etmiyor bir parmağa ihtiyacı olanlar var. Ne kadar bağışlayabilecek organım varsa ben de bağışlamak istiyorum."
Aile üyelerinin de organlarını bağışlanmak istediğini söylemeleri üzerine Bakan Müezzinoğlu teşekkür etti ve herkesi organ bağışına davet etti.
Şu anda 25 bin insanın organ beklediğine dikkat çeken Müezzinoğlu, " Her yıl 2 bin insanımızı da organ bulamadığımız için kaybediyoruz. Bunların hepsini yaşatabilir miyiz? Onu bilmiyoruz. Ama organ olsa yaşama umudu en az yüzde 70-80 yaşayan olacak. Bu da bizim bu millete, insanlığa, insanımıza sorumluluğumuz ve borcumuz. Hepimiz bir gün ölüp gideceğiz. Ama ölüp giderken ölümden ömre vesile olabilmek de herhalde yapabileceğimiz en önemli hayırlardan olur. Organ bağışlarını da beraber yapalım inşallah. Bu örnekler ne kadar çok olursa o kadar yüz güler, o kadar göz geleceğe umutla bakar. Yoksa hakikaten en kötü şey; geleceğe umutla bakamamak" diye konuştu.
25 yaşındaki Refiye Yılmaz, 14 Nisan 2013’te tedavi için ABD’ye gönderilmişti. Ağustos ayında, Miami Jackson Memorial Hastanesi’nde, çoklu organ nakli ameliyatı olan genç kızın 6 organı değişti. Karaciğer, pankreas, ince ve kalın bağırsak nakli yapıldı. Böbreğindeki ur alınarak iki böbreğin bağlantısı yapıldı. Refiye iyileşti ve geçtiğimiz Ağustos ayında yurda döndü. Yılmaz’ın takibi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nce yapılacak.