ABD medyası, bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin Akdeniz'deki iki ABD gemisinden Suriye'ye 50 Tomahawk füzesi atıldığını açıkladığını duyurdu.
 ABD'nin Suriye rejimine yönelik düzenlediği saldırıyla ilgili açıklama yapan Pentagon görevlisi, ABD füzelerinin Han Şeyhun'un güneyinde yer alan Şaryat hava üssünü hedef aldığını, uçaklar, pistler ve yakıt noktalarının vurulduğunu bildirdi.

Pentagon, bir defaya mahsus vurduklarını açıkladı.
 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: 4 Suriye askeri öldü. Üs kullanılamaz hale geldi
 Humus Valisi: Operasyonda 5 ölü 7 yaralı var. Ölü sayısının artmasını beklemiyoruz. Üssün yakının bulunan köyde sivil kayıplar var.


 ÖLENLERİN İSİMLERİ AÇIKLADI
 ABD, Esad Rejimine ait askeri Hava Üssündeki hedefleri 60’a yakın Tomahawk füzesi ile vurmasının ardından ölenlerin isimleri açıklandı. Füze saldırısı havaalanı pistine, mühimmat depolarına yapıldı. Esad rejimi, ölen kişilerin Muhanned Hanna, Süleyman Ali Mohammed, Lamak Hourani, Çavuş olan Alaa Muhammed, Mohamed El Assaad, Haidar Majed Hamo ve Tuğgeneral Sharaf Khalil İbrahim olduğunu açıkladı.
 BM: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
 BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada "Mistura konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor" dendi.
 SURİYE: BEKLİYORDUK
 ABD'nin Tomahawk füzeleriyle Suriye'de bir askeri üssü vurmasının ardından, Suriye'den açıklama geldi. Suriye devlet televizyonundan, üsse bir saldırının sınırlı olduğu ve beklendiği açıklaması yapıldı.
 ESAD REJİMİNDEN İLK AÇIKLAMA
 Suriye’de Beşar Esad rejiminin resmi haber ajansı, ABD'nin ülkedeki bir askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. Rejimin yayın organı konumundaki SANA'nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, "Sabah gündoğumu ile birlikte Suriye'nin orta bölgesinde yer bir hava üssümüz Amerikan saldırısına uğradı. Saldırıda kayıplar yaşandı.” ifadeleri kullanıldı.

KİMYASAL KATLİAMA TEPKİ İDDİASI
 ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esad ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. ABD ordusuna ait Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssünü vurduğu açıklanmıştı.
 ABD DENİZCİLİK ENSTİTÜSÜ SALDIRININ VİDEOSUNU PAYLAŞTI
 ABD Denizcilik Enstitüsü'nün YouTube kanalından saldırıya dair bir video paylaştı.

TİLLERSON KONUŞTU
 ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Beşşar Esed rejimine ait askeri üssü hedef almasına ilişkin, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte." dedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Florida'da ağırlaması dolayısıyla diplomatik delegasyona başkanlık eden Tillerson, Esed rejimine ait askeri bir üssün Amerikan füzeleriyle vurulmasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı." ifadesini kullanan Tillerson, Esed'in kendi halkına yaptıklarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Müttefiklerimiz destek verdi"
 Trump'ın kendisine sunulan seçenekler arasından en doğru ve isabetli tercihi yaptığını savunan Tillerson, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte." diye konuştu.

Tillerson'la basın mensuplarına açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ise müzakere ve karar verme sürecinin çok sağlıklı işlediğini vurguladı.

McMaster, şunları söyledi: "Bu tür bir kimyasal saldırı karşısında pasif kalmanın riskini de askeri bir adım atmanın risklerini de değerlendirdik. Saldırının sinir gazı olduğunun anlaşılmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyini topladık. Yeterli uzunluktaki toplantıların ve kapsamlı değerlendirmelerin ardından bu adımda karar kılındı."
 "Üç seçenekten ikisi elendi"
 Trump ile ilgili yetkililerin üç seçeneği konuştuğunu ancak Trump'ın özellikle iki seçenek üzerinde durduğunu anlatan McMaster, sonunda söz konusu askeri üssün vurulması tercihinin hayata geçirildiğini kaydetti.

Toplantıya katılan her iki isim de diğer seçeneklerin neler olduğuna ilişkin detay vermekten kaçındı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıklamıştı. Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı kaydedilmiş, kimyasal silah saldırının düzenlendiği askeri üssün hedef alındığı bildirilmişti.

'VURULAN ÜSSÜN KİMYASAL SALDIRIDA KULLANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
 İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili saldırının ABD doğu yakası saatiyle saat 8.45'te gerçekleştirildiğini belirtti.
 Yetkili, "Vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşünüyoruz. Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak" dedi.
 Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. Reuters füzelerin Humus yakınlarında Şaryat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.
 Şaryat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Rus helikopterleri askeri üssü yoğun olarak kullanmıştı.
 'Açık bir mesaj verildi'
 Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham, saldırı sonrası ilk değerlendirmelerini yaptı. İkili, Esad yönetimine açık bir mesaj verildiğini söyledi.
 NELER YAŞANMIŞTI?
 ABD Başkanı Donald Trump, İdlib'te yaşanan kimyasal silah saldırısı nedeniyle askeri müdahale olabileceğini belirtmişti.
 Pentagon da bu açıklamayı destekleyici nitelikte bir duyuru ile askeri müdahalenin seçenekler arasında olduğunu ifade etmişti.

Kaynak.Vatan