Doğu Halep'te ateşkesin bozulması nedeniyle yarıda kalan tahliye işlemleri konusunda Suriye rejimi ve muhalifler anlaşmaya vardı.

Reuters, tahliye otobüslerinin yeniden Doğu Halep'e ulaştığını ve siviller ile muhaliflerin tahliyesi için çalışmaların başladığını duyurdu.

Reuters'ın Suriye devlet televizyonuna dayandırdığı haberine göre, Doğu Halep'ten tahliye edilecek 1200 sivile karşılık muhaliflerin elinde bulunan Şii köyleri Al Foua ve Kefraya'dan aynı sayıda kişi tahliye edilecek.

Ayrıca muhalif savaşçılar ve aileleri, Al Foua ve Kefraya'dan tahliye edilenler Doğu Halep'e ulaşana kadar Halep'ten ayrılamayacak.

500 KİŞİ KIRSALA ULAŞTI

Halep’in doğusundaki kuşatma bölgesinde bulunan AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, rejim ve rejim yanlısı terörist gruplar ile muhalif güçler arasında yeni bir mutabakat sağlandı.

Mutabakat, Türkiye ile Rusya’nın arabulucuğu ve garantörlüğünde gerçekleşti. Mutabakata göre, doğu Halep’teki sivil ve muhaliflerin 20 bininin bugün, geri kalanının tümünün salı günü tahliye edilmesi öngörülüyor.

İlk etapta yaklaşık 500 kişi yarım saat önce rejim bölgesinden geçerek muhaliflerin kontrolündeki batı Halep kırsalına ulaştı.

Buna karşılık, İdlib’de muhaliflerin kuşatmasında bulunan Fua ve Kefreya beldelerinden 3 gün içinde toplam 4 bin kişi tahliye edilecek. İki beldedeki tahliyenin birkaç saat içinde başlaması planlanıyor.

OTOBÜSLER SALDIRIYA UĞRADI

Reuters'ın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı habere göre, Şii köyleri Al Foua ve Kefraya'ya giden tahliye otobüsleri saldırıya uğradı. Bazı otobüsler ateşe verildi. Otobüslerin boş olduğu ve olayda herhangi bir can kaybının yaşanmadığı belirtildi. 

KONVOY YOLA ÇIKTI

Suriyede muhaliflerin kuşatmasında bulunan Hizbullah kontrolündeki bulunan Şii nüfuslu Fua ve Kefreya beldelerinden tahliye başladı. Burayla eş zamanlı olarak da rejim kuşatmasındaki doğu Halepten 46 otobüslük bir konvoy İdlibe doğru yola çıktı.

İdlib ve Halepteki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, Halepten tahliyenin yeniden başlamasına karşılık, Fua ve Kefreya beldelerinden siviller ve rejim yanlısı bazı yabancı teröristleri taşıyan 10 otobüs hareket etti. Otobüsler, Halepin rejim güçlerinin kontrolündeki bölgesine doğru ilerliyor.

Bu esnada rejim kuşatması altındaki doğu Halepten sivillerin İdlibe nakli sürüyor. 25 otobüs, muhaliflerin kontrolündeki batı Halepe ulaşırken, 21 otobüs de rejimin Raşidin semtindeki kontrol noktasından geçti.

Türkiye ile Rusya’nın arabulucuğu ve garantörlüğünde dün muhalifler ve rejim ile rejim yanlısı terörist gruplar arasında yeni bir mutabakat gerçekleştirilmişti.

Mutabakata göre, doğu Halep’teki sivil ve muhaliflerin 20 bininin bugün, geri kalanının yarın tahliye edilmesi öngörülüyor.

Buna karşılık, Fua ve Kefreyadan 3 gün içinde toplam 4 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.

FUA VE KEFREYA'NIN DURUMU

Yaklaşık 15 bin Şii nüfusa sahip Fua ve Kefreyayı, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı militanlar kontrol ediyor.

Beldeler 1,5 yıldır muhaliflerin kuşatmasında. Ancak rejim havadan yoğun şekilde insani ve askeri yardım ulaştırıyor. Halkın ihtiyaçları bu şekilde karşılanıyor.

Muhalifler, rejim kuşatmasında 18 bölge bulunduğunu, Fua ve Kefreyaya dair tüm taleplerin kabul edilmesi halinde rejim güçlerinin ablukada altındaki yerleşimlerde katliam yapabileceğinin altını çiziyor.

Kaynak:Habertürk