AYTO ve İŞKUR İl Müdürlüğü organizasyonu ile düzenlenen KOSGEB onaylı Temel Seviye Girişimcilik Eğitimlerini tamamlayan 25 kişilik ilk grup sertifikalarını aldı.
Aydın Ticaret Odası (AYTO) İŞKUR İl Müdürlüğü organizasyonu ile düzenlenen, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı (KOSGEB) onaylı Temel Seviye Girişimcilik Eğitimleri kapsamında eğitimlerini başarı ile tamamlayan ilk grup için sertifika töreni düzenlendi. AYTO Konferans Salonu’nda düzenlenen sertifika törenine KOSGEB Dairesi Başkanı Recep Biçer, AYTO Meclis Başkanı M. Sefa Yüksel, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, KOSGEB İl Müdürü Turgut Gözen, Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Adem Arıcı, AK Parti Milletvekili Adayı Abdurrahman Öz ve girişimciler katıldı.
Aydın ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına çaba sarfettiklerini ve bu anlamda çeşitli çalışmalara imza atıklarını kaydederek konuşmasına başlayan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, “Girişimcilik sertifika töreninde olmaktan ziyadesiyle mutluyuz. Çünkü ülke olarak elimizde petrol de doğalgaz da yok, ham maddelerimiz de yüksek değil. Sadece bir tarım toplumu olarak kalkınma şansımız da yok. Peki, biz nasıl kalkınabiliriz? Bizim mutlaka girişimcilere ihtiyacımız var. Eğer biz 2023’de ilk 10 ekonomi içerisinde yer alacaksak, üreten toplum olacaksak mutlaka ve mutlaka girişimcilere ihtiyacımız var" dedi.
“GİRİŞİMCİLERE İHTİYACIMIZ VAR”
Müreffeh bir toplum için girişimcilere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ülken, "Almanya ve Japonya, yeryüzünde yaşanabilecek en büyük felaketleri yaşamış devletlerdir. Her ikisi de dünya savaşlarının ardından yerle bir olup, yıkılmışlar. Ama gelin görün ki her savaşın ardından, mutlaka toparlanmışlar ve mutlaka dünya ekonomisine hükmeder hale gelebilmiş ülkelerdir. Baktığınız zaman Japonya’da da petrol ve doğal kaynak zenginliği yok. Almanya’da sadece demir var. Her iki ülkenin de elinde öyle aman aman bir kaynak yok. Ama ortada bir girişimcilik ruhu var. Her iki ülkenin de ortak özelliği girişimci yetiştirebilmeleri, o girişimcilik ile birlikte ekonomilerini kalkındırabilmeleri. O yüzden bizim girişimcilere ihtiyacımız var" diye konuştu.
“TOPRAKTAN FİDANLARIMIZ ÇIKTI”
25 kişiye daha girişimci ruhunun kazandırılmasının kendilerini mutlu ettiğini savunan Ülken, “Biz bundan iki ay önce KOSGEB Başkanlığımız ve İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile birlikte toprağa tohum atmıştık. Bugün topraktan fidan çıktı. Bugün sertifika alacakların, yarın iş yerlerini açtıklarında asıl o zaman meyveleri almış olacağız. Buradaki girişimciler, yanlarında işçi çalıştırıp evlerine ekmek götürmelerini sağladıkları gün ikinci, üçüncü meyveyi almış olacağız” ifadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ BÜYÜK”
KOSGEB Aydın İl Müdürü Turgut Gözen de girişimcilik ruhu anlamında hedeflerinin büyük olduğunu ifade ederek, Aydın’da, sene sonuna kadar bin girişimciye eğitim vermeyi hedeflediklerini ve bunu da başaracaklarını söyledi.
“KOSGEB OLARAK KOBİLERİN HAMİSİYİZ”
Girişimcilik eğitimin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve paydaşlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan KOSGEB Dairesi Başkanı Recep Biçer, “KOSGEB olarak kobilerin hamisiyiz. Biz bunların içinde en çok bireysel girişimcileri önemsiyoruz. Çünkü girişimciler ile istihdama yeni bir boyut kazandırıyoruz. Sizler yeni istihdamın yeni iş yerlerinin, yeni ufukların birer temsilcisisiniz. KOSGEB olarak bizler de size destek vermekten keyif alıyoruz. Girişimcilik bu eğitimler vasıtasıyla kendi ufuklarını, kendi sınırlarını, kendi kapasitesini değerlendirmiş ve tartmış oluyor. İstatistiklere göre eğitimi tamamlayanların yüzde 10’u civarında girişimcilerimiz bir işyeri açıyor. Bu bir kayıp değil aksine kazançtır. Yüzde 10 az bir rakam değil. Yüzde 90’lık kısım da kendisine kafasında ileriye dönük belli planları yapma fırsatı veriyor. Bu eğitimlerin düzenlenmesi hem bizim için hem de Aydın için bir kazanım olarak düşünüyorum. Girişimciler iş yeri açma konusunda hem kendisine, hem de istihdam ve ilave kazanç kapısı oluşturduğu için güzel bir işe imza atmış oluyor”.
“GİRİŞİMCİLERİMİZİN BAŞARI HİKAYELERİNE MUHTACIZ”
Girişimciliğin cesaret isteyen bir iş olduğunu aktaran Biçer, “Bir işi başarmanın temeli de o işe başlamakla ve bir bahanenin arkasına saklanmadan oluyor. Bu eğitimi almak, bir bahane üretmeden istihdama katkı sağlamak ve kendi işyerini açarak Aydın’a ve Türkiye’ye bir katkı olma yolundaki fikirle yola çıktığını gösterir. Girişimcilik eğitimini tamamlayanlara 30 bin TL hibe 70 bin TL de faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplam 100 bin TL katkı yapıyoruz. İnşallah girişimcilerimiz bu desteklerden istifade ederek güzel işyerleri açarak hem Aydın’a hem de Türkiye’ye ciddi katkılar sağlamış olur. Büyüyen iş yerleri ile yurtdışına açılan girişimcilerimizin başarı hikayelerine muhtacız. Başarı hikayemiz çok ama bunu KOSGEB aracılığı ile yapamadık. Bundan sonra inşallah yapacağız. Bütün işletmeler küçükten büyüğe doğru uluslararası pazarlara açılmasını istiyoruz. Aksi taktirde bu dinamiklerle Türkiye’yi 2023 hedeflerine götürmek çok da kolay değil” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından sertifika almaya hak kazanmış ve ilk grupta yer alan 25 kişilik girişimciye sertifikaları takdim edildi.