Diyarbakır’da bir kafe işletmecisi, iş yerinin duvarlarına astığı fotoğrafları para yerine gıda malzemesi karşılığında satıyor. İşletmeci, bu yolla elde ettiği malzemeleri, IŞİD’in saldırılarından kaçarak Diyarbakır’a sığınan Ezidilere dağıtıyor.
Diyarbakır’da kafe işleten Özgür Güven, örnek bir çalışmaya imza attı. Uzunca bir süre iş arkadaşlarıyla müşteri potansiyellerini nasıl yardıma çevirebilecekleri ile ilgili istişare halinde olduklarını belirten Güven, fotoğrafçı bir arkadaşlarının önerisi ile sosyal medya üzerinden ulaştıkları gönüllü fotoğrafçıların fotoğraflarını bastırıp kafenin duvarlarına astıklarını ve her fotoğraf grubu için belli bir ürün listesi hazırladıklarını dile getirdi. Bu listelerde bebek bezi, bebek maması, çocuk kıyafeti, yetişkin kıyafeti, 1 kilogram çay, 1 kilogram pirinç gibi ürünlerden oluştuğunu ifade eden Güven, bu ürün listelerini Ezidi kampındaki eksik malzemeler üzerinden hazırladıklarını kaydetti. Güven, "Yardım edecek insanların akıllarında güven ile ilgili soruların oluşmaması için, fotoğrafları para karşılığı satmak yerine bir ihtiyaç listesi hazırladık. Bölge insanımızın, daha duyarlı olmasını bekliyorduk. Ancak umduğumuz gibi olmadı. Yoldan geçerken, kampanyayı görüp gelenler var. Her gün gelen müşterilerden bazıları bir ay boyunca sürdürülen kampanyanın amacını dahi anlayamadılar. Bunun dışında imkanları olmayıp, destek olmak isteyenlerde oldu" dedi.
Aynı zamanda, kökeni İtalya’ya dayanan ve yemek üzerine başlayan bir sistemi kendi işletmelerine uyarladıklarını anlatan Güven, “İtalya’da başlayan askı sisteminde, işletmelerde yemek yiyen müşteriler kendi hesaplarını öderler. Bir o kadar da ihtiyacı olan insanlar için askıya bırakırlar. Biz de bu durumu kendi işletmemize uyarlamaya çalıştık. Müşteri portföyümüzün, öğrencilerden oluşmasını göz önüne alarak, birbirlerine dolaylı yoldan, ürünlerimizi ikram etme şansı tanıdık” diye konuştu.
Hiçbir müşterilerinin bu durumu kötüye kullanmadığını belirten Güven, “Öğrenci arkadaşlarımızın belli dönemlerde maddi sıkıntılar içinde olduğunu gözlemliyoruz. Bir müşterimizin misafiri varsa ve onu ağırlayacak durumu yoksa, bu uygulamadan sonra, rahatlıkla kafemize gelip askıdaki ürünlerden kullanabiliyorlar" şeklinde konuştu.