Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum’da önemli bir oranda ve değişik alt sektörlerde çok çeşitli gıda üretimi yapıldığına dikkat çekti.
Başta et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri olmak üzere, bal ve diğer arı ürünleri, ekmek, un ve unlu mamuller, şeker ve şekerleme çeşitleri, sıvı-katı yağ üretimi, helva-pekmez üretimi, yumurta üretimi, tuz işleme, kuruyemiş ve her türlü pastacılık ürünleri gibi çok sayıda alt sektörde üretim gerçekleştirilmektedir.
İlimizde üretilen gıdalar, il içi ve bölge tüketimine arz edildiği gibi un, lokum, hayvansal orjinli sucuk-kavurma kılıfı ve sanayi yemi gibi bir kısım çeşitler komşu ülkelere de ihracatı gerçekleştirilmektedir.
Gıda üreten işletmelerimiz, gerekli alt yapıya sahip olduktan sonra HACCP olarak adlandırılan ürün güvenirliği sistemi dâhilinde ONAY BELGESİ verilmekte ve belirlenmiş bir plan dâhilinde ya da risk analizine göre sürekli denetlenmektedir.
Denetimler, gıda kodeksine aykırı üretim, hijyen kurallarına uymama başta olma üzere, üretim ve servis aşamasından tüketiciye varana kadar her aşamada sağlık riski oluşturabilecek kritik noktalar değerlendirilerek gerçekleştirilmektedir.
Denetimlerde veya numune analiz sonuçlarında olumsuzluk tespiti halinde ilgili mevzuatları kapsamında, ürüne el koyma, ürün toplatma, imha, kamuoyu bilgisine sunma (ifşa) ve idari para cezası gibi yasal yaptırımlar uygulanmaktadır.
Bu çerçevede 2014 yılında içerisinde, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yaklaşık 500 adedi üretim yeri olmak üzere toplamda 5.596 adet gıda satış, toplu tüketim ve üretim yerlerinde 8.356 kez denetim yapıldığı, gerekli görülen yerlerden 587 adet numune alındığı, denetim ve analiz sonuçları olumsuz çıkan 93 işletmeye çeşitli idari işlemler uygulandığını belirtti.
Vali Altıparmak: “Bütün bu gerekçelerle, Erzurum ilinde üretilip tüketime sunulan her türlü et, süt, bal vb. tarımsal ürünleri halkımız güvenle tüketebilir ve dostlarına hediye götürebilir. Bundan böyle gerek ilimizde üretilen, gerekse il dışında üretilip ilimiz tüketicisine arz edilen gıdalara yönelik, yoğun denetimlerimiz devam edecektir. Vatandaşlarımız gıda alırken karşılaştıkları olumsuzlukları mutlaka Alo 174 Gıda Hattı’na bildirsinler” dedi.