Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili aday adayı Abdullah Atik, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Atik, Çanakkale zaferinin 100. yılı nedeniyle hem bu zafer hem de siyasetin sıcak gündemi olan başkanlık sistemi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Çanakkale zaferinin Türk-Kürt kardeşliğini göstermek bakımından tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Atik, bu savaşta 100’e yakını Diyarbakır’dan olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’dan yüzlerce vatan evladının katılarak şehit ya da gazi olduğunu söyledi.
"DİYARBAKIR’IN ÇANAKKALE SAVAŞINDAKİ ROLÜ BÜYÜKTÜR"
O dönemde savaşa katılanların ayrı bir ruh ve inançla hareket ettiğini belirten Atik, “Diyarbakır ve bölgede aradan 100 yıl geçmesine rağmen bu tarihi savaşa katılanların hikayeleri konuşulur. Çanakkale savaşı, bir ırkın değil aynı davaya inanmış birçok ırkın, halkların ve milletlerin aynı duygularla katılarak zafer kazandığı bir destandır. Türk’ün ne kadar katkısı varsa ve Türk için ne kadar gurur ve onur kaynağı ise Kürt için de diğer halklarımız için de aynı değerdedir. Orada tüm benlikleriyle savaşan ve kazanan bu topraklarda binlerce yıldır omuz omuza yaşayan kadim halkların birlik ve dayanışma ruhudur. Bugün bu topraklarda olmamıza vesile olan o eşsiz kahramanları rahmetle anıyorum” dedi.
"ÇANAKKALE’Yİ KAZANAN RUH İNKAR EDİLDİ"
Çanakkale savaşını ve daha sonraki süreçte kurtuluş savaşını var olma mücadelesi vererek kazanan Kürtler başta olmak üzere bazı halkların cumhuriyet dönemindeki ret inkar ve asimilasyon politikalarıyla ötekileştirildiğini kaydeden Atik, AK Parti iktidarında bunların son bulduğunu ifade etti. Başkanlık sisteminin ülkenin geleceği için kaçınılmaz olduğunun altını çizen Atik, “10-12 yıl öncesine kadar Kürt dili ve kültürü vatana ihanet olarak görülüyor, Kürtler bir halk olarak kabul edilmiyordu. Kürt olmak suç sayılarak bize 80 yıl boyunca en ağır zülüm ve hakaretler edildi. Binlerce insan bu kirli politikaların ürünü olarak hayatını kaybetti, dağa çıkmak zorunda kaldı, topraklarını terk etmek zorunda kaldı, işkence ve vahşete maruz kaldı. Bunları unutmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.
"MUHALEFET İSTİSMAR ALANI KALMAYACAĞI İÇİN KARŞI ÇIKIYOR"
AK Parti’nin Kürtler için şans olduğunun altını çizen Atik, başkanlık sisteminin de çözüm sürecini kalıcı barışla sonuçlandıracağını dile getirdi. Atik, “Kürtler bu kirli politikalara karşı elbette direndi, mücadele etti, belli kazanımların sahibi oldu. Ancak AK Parti bu alanda devrim yaptı. Şimdi inşallah başkanlık sistemi ile her şey çok daha farklı olacak. Çanakkale kardeşliğimizin ruhuydu, başkanlık sistemi kardeşliğimizin çimentosu olacak. Bu sayede halklar kendi kendilerini yönetme imkanı bulacak. Yeni sistemle her bölge, her halk ülkenin birlik ve bütünlüğü içinde kalmak şartıyla yönetimde daha fazla söz sahibi olacak. Yerel yönetimler güçleneceği için sorunların çözümü kolaylaşacak. Kürt sorunu da kalıcı çözümle tarihe karışacak. Vesayetçi anlayıştan beslenen muhalefet, deyim yerindeyse istismar alanı kalmayacağı için bu sisteme karşı çıkıyor” diye konuştu.