Türkiye’de ilk defa Fethiye’de Çiftçi Sergisi açıldı. Fethiye Karaçulha Toptancı halinde açılışı yapılan çiftçi sergisinde bitkisel ürünler ve üretim girdileri sergileniyor.
Türkiye Haller Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Fethiye Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Türkiye de ilk defa açılan Bitkisel Ürünler ve Üretim Girdileri Sergisini Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün, Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Nurettin Demir, Türkiye Haller birliği başkanı Yüksel Tavşan, Fethiye Ziraat odası başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye Hal Birliği başkanı ve Belediye Meclis üyesi Atabey Akgün birlikte açtılar. Açılışın ardından Muğla Büyükşehir belediye başkanı Osman Gürün ve Muğla milletvekilleri ile Fethiye’deki sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri çiftçi sergisini birlikte gezdiler Osman Gürün ve diğer yetkililere Türkiye’de üretilen tohum ve sebze fideleri hakkında bilgiler aktarıldı.
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, "Çiftçi sergisinin önümüzdeki yıllarda geliştirileceğini söyleyerek 30-40 katılımlı sergimiz gelecek yıllarda daha iyi hale getirilecektir” dedi.
Türkiye Haller Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu tarım ve sebze olarak yılda 50 milyon ton üretim yapıldığını çiftçilik ve ziraatın çok zor bir geçim şekli olduğunu öncelikle doğa ile mücadele edildiğini söyledi. Yüksel Tavşan, Türkiye’de 3 milyon ailenin çiftçilikten geçim yaptığını emek ve riskle üretim gerçekleştirdiğini fiyat olarak karşılığının alınamadığını bir fiyat analizi geliştirmesinin gerektiğini kaydetti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, Muğla Büyükşehir Belediyesine geçen hallerin alt yapı aydınlatma işçi bekleme yerleri ve tuvaletleri ile hal giriş çıkış yerlerinin yeniden düzenlendiğini Fethiye toptan sebze halinde bazı tüccarların üreticiye olan borçlarını ödememesi nedeniyle 900 bin TL’ye yakın parayı üretici alacağı olarak garanti paradan gidermeye çalıştıklarını özellikle üreticinin korunması açısından tüccar teminatlarını arttıracaklarını söyledi. Daha önce hale girmeden geçen mallar vardı diyen Osman Gürün, "Gerekli kanuni cezalar yazılmak suretiyle bu kayıp ve katma değer engellendi. 1 Nisan 2013 – 1 Nisan 2014 tarihleri arasında Fethiye halinden 895 bin TL gelir elde edilirken 1 Nisan 2014 ile 1 Nisan 2015 tarihleri arasında 2 milyon 198 bin TL gelir elde edilmiştir. Burada fiyatlar yine hemen hemen aynıdır. Biz değerleri arttırmadık. Üreticinin ve halcinin ortak menfaatlerini koruduk Muğla turizmden yılda 6 buçuk milyon TL tarımdan ise 7 buçuk milyon TL gelir elde etmektedir. Biz üreticilerimizi kooperatifçiliğe teşvik ediyoruz” dedi.