İZMİR'in Torbalı İlçesi'nde yılda 8 milyon metre deri imal eden Ege Suni Deri, 66 kişinin çalıştığı fabrikasında 3 Suriyeli'yi istihdam etmek istedi. Şirket yöneticileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptıkları başvuruda, Suriyeliler'in geçici ikamet izinlerinin durdurulduğunu öğrendi. 23 günlük bebeği olan ve iş bulduğuna sevinen Suriyeli baba, bu iznin çıkması için Bakanlar Kurulu kararını bekliyor.
Savaştan kaçarak, yeni bir hayat umuduyla yola çıkan, vardıkları şehirlerde yaşam mücadelesi veren Suriyeli sığınmacılar, İzmir'de de Basmane bölgesindeki eski binalarda, otellerde ya da sokaklarda barınıyor. Sosyal paylaşam sitesi Facebook'ta 'Birlik Dayanışma Grubu' olarak örgütlenen, üye sayısı bin 550'ye ulaşınca dernek kuran hayırsever işadamları, yurtlara ranza, çocuklara çizme, öğrencilere soba yardımında bulunurken; Suriyeli sığınmacılar için de harekete geçti.
Dernekte yönetici olan Ege Suni Deri Fabrikası'nın CEO'su Levent Topçu, Suriyeli ailelerin dramı karşısında üçünü fabrikada işe almak istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptıkları başvuruda Suriyeliler'in geçici ikamet izinlerinin durdurulduğunu öğrendi. İznin çıkabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Ailelerden birinin 23 günlük bebeği olduğunu belirten Topçu şöyle konuştu: 
İKAMET VE ÇALIŞMA İZİNLERİ DURDURULDU
"Suriyeliler, insanlık dışı koşullarda yaşıyor. Biz onlara balık değil olta vermek istedik. Fabrikada deri imalatında çalıştırmak için resmi makamlara başvuruda bulununca, ikamet ve çalışma izinlerinin durdurulduğunu öğrendik. Göç İdaresi'yle de görüştük. Bu iznin beş yıla çıkarılması için hazırlanan yönetmeliğin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerektiği ifade edildi. Yeni kurulacak hükümetten, önceliği buna vermesini istiyoruz. Havalar daha da soğuyacak, bu dram artacak."

FOTOĞRAF