KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, geçen yılın son aylarında otomotiv sektörünün toparlanmaya başladığını belirterek, "Bu yılın ocak-mart aylarında önceki yıldaki negatif gelişmelerin yaşanmaması, otomotiv sektöründe son aylarda makul yükseliş trendinin devamını sağladı" dedi.

Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'ün ilk aylarındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) düzenlemeleri ve faizdeki yükselişlerin otomotiv sektöründe şok etkisi yaptığını söyledi.

Şoku atlatmalarının 9 ay sürdüğünü ve satışların 2013'ün dahi altında seyrettiğine dikkati çeken Gülan, şöyle konuştu:

"2014'ün son 3 ayında sektör, toparlanmaya başladı. Bu yılın ocak-mart aylarında önceki yıldaki negatif gelişmelerin yaşanmaması, otomotiv sektöründe son aylardaki makul yükseliş trendinin devamını sağladı. Bunda 1-2 etken var. Bunlardan birisi, hafif ticari araçların satışlarında düzelme gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde K2 belgesi bedelinin 2 bin 190 liradan 880 liraya inmesiyle hafif ticari araçlarda yaşanan kötü performansın değişmesi sağlandı. Diğeri ise yeni model yılındaki araçların ocak sonu ve şubat itibarıyla satışının başlamış olmasıydı, bu sayede 2015'e geçen yıldan daha iyi başlangıç yapmış olduk.

Elbette bu sene başında yaşanan bu hareketliliğin önemli bir unsuru da sektördeki büyük vergi rakamlarına yeni yük eklenmemesidir."

- Dövizdeki dalgalanma

Gülan, dolarla ithalat yapan firmaların maliyetlerinde ciddi artış olduğunu dile getirdi.

Maliyet artışının fiyatlara tam yansımadığına işaret eden Gülan, "Doların tam nerede duracağını piyasa kestiremediği için sağlayıcılar da pazardaki paylarını kaybetmemek adına dövizdeki durumu hemen fiyatlara yansıtmıyor. Doların tam oturacağı noktayı gördükten sonra özellikle dolar cinsinden araç getirenlerin belirli artış yapması kaçınılmaz olacaktır. O da sektördeki satışların biraz geriye gelmesine sebebiyet verebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Gülan, bu ay hafif de olsa satışlarda düşüş hissetmeye başladıkları bilgisini vererek , "Şu dönemdeki beklentimiz, döviz fiyatının kalması gereken noktalara gelebilmesi'' dedi.

Türkiye'de faiz maliyetinin yatırımcılar üzerinde oldukça yüksek etkisi bulunduğunu vurgulayan Gülan, "İhracatçılarımızın ara mamullere girişi döviz cinsinden olduğundan Türkiye için en önemli olan hesap edilebilirlik. Dünyadaki trende baktığımız zaman negatif faizlerin konuşulduğu Avrupa coğrafyasına yakın olmamıza rağmen ekonomik sebepler dolayısıyla faizlerin yüksek olması yatırımcıyı elbette etkiliyor'' ifadesini kullandı.

Gülan, dolardaki dalgalanmanın sektörü faizin verdiğini zarardan daha fazla etkilediğine dikkati çekerek, faiz ve döviz dengesinin oluşmasıyla daha rahat dönem geçireceklerini sözlerine ekledi.