Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, tarım danışmanlarının aldığı ücretin yetersiz olduğunu, bu durumun danışmanlık hizmeti verilen çiftçi sayısında ciddi oranda düşmesine sebep olduğunu söyledi.

"MAĞDUR EDİLİYORLAR"

Açlık sınırının 14 bin 26 lira, yoksulluk sınırın 45 bin 687 lira olduğu bir durumda, asgari ücretle dahi geçinmenin imkânsız olduğu bir ortamda bu ücretin insani olmadığını öne süren Karaman, ‘‘Ülkemizde, tarım ve hayvancılığın bir milli güvenlik meselesi olarak ele alınarak, tarımsal üretime engel olan kota uygulamaları, ithalata dayalı politikalar ve uygulamalar derhal kaldırılmalı, tarım ve hayvancılığı destekleyecek uygulamalara hız verilmelidir. Her yıl milli gelirin yüzde 1’inden az olmaması gereken bu destekler ne yazık ki, her sene geride kalmaktadır. Bu durumun mağdurlarından biri de ülkemiz çiftçisini ekilebilir tarım arazileri ve bakılabilir hayvancılık noktasında bilinçlendiren ve geliştirmeye çalışan tarım danışmanlarıdır" dedi.

Karaman’ın, Bakan Yumaklı’ya yönettiği 5 soru ise şöyle:
1.Tarım Danışmanları sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır, nelerdir?
2. Tarım Danışmanlarının ücret artışı ve özlük haklarına yönelik çalışmalarınız nelerdir?
3. Hâli hazırda faaliyette bulunan Tarım Danışmanı sayısı ve danışmanlık yapılan çiftçi sayısı ile 2009’dan bugüne yıllara göre bu sayılar kaçtır? İşsiz Tarım Danışmanı sayısı kaçtır?
4. Tarım Danışmanlarının kamuda istihdam edilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
5. Tarım Danışmanlığı özelinde bir mevzuat çalışmanız var mıdır?

NEJLA KAYA

Samsun'da 8 saatlik elektrik kesintisi uyarısı! Samsun'da 8 saatlik elektrik kesintisi uyarısı!

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.