Bayram günlerinde mesaiye kalan çalışanlar ek ödeme alır. Bu kapsamda, bayramda çalışmayı kabul eden işçilere, yaptıkları fazla mesaiye uygun olarak belirli bir ücret ödenmektedir. Pek, Resmi tatillerde mesai ücreti nasıl hesaplanır, çalışma ücreti değişir mi? 

MİLLİ BAYRAMLARDA MESAİ ÜCRETİ HESAPLAMA

Aylık maaş alan bir çalışanın brüt ücreti, 30 güne bölünerek günlük yevmiyesi hesaplanmaktadır. Elde edilen bu tutar, bayramda yapılan çalışmanın ücreti belirlenirken ikiyle çarpılır.

Örneğin, maaşı 5.500 lira olan bir işçinin günlük yevmiyesi 183 lira olarak hesaplanmaktadır. Bu durumda, bayramda çalıştığı her gün için işçiye 183 lira ek olarak bir 183 lira daha ödenir.

Otomotiv devinden 500 bin liralık büyük kampanya Otomotiv devinden 500 bin liralık büyük kampanya

Sonuç olarak, bayramda çalıştığı bir gün için toplamda 366 lira almış olur. Eğer bayram günü ayrıca mesai yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa, her ek saat için de %50 zamlı bir ödeme yapılmaktadır.

BASIN ÇALIŞANLARININ ÜCRET ÖEDEMESİ FARKLI

Bayram dönemlerinde çalışan sektörler arasında medya ön plandadır. Gazetecilerin bayramlarda gerçekleştirdikleri çalışmalar, diğer işçilere kıyasla farklı bir ücretlendirme sistemine tabi tutulmaktadır. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti tanımı bulunmadığı için gazetecilerin bayramda yaptıkları çalışmalar, tatil ücreti yerine fazla mesai olarak değerlendirilmektedir.

Diğer işçiler bayram günlerinde tam yevmiye alırken, gazetecilerin yevmiyesi yarım olarak uygulanmakta ve fazla mesai olarak hesaplanmaktadır. Örneğin, günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalıştığında 200 lira kazanırken, gazeteci tam gün çalıştığında sadece 150 lira alır. Gazetecilerin fazla mesai ücreti ise saat başına belirlenmektedir. Bu durumda, gazeteciler bayram günlerinde ya da resmi tatillerde kaç saat çalıştıklarına bağlı olarak, o saatlerin ücretini yüzde 50 fazla alırlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: SÖZCÜ