Ramazan Bayramı yaklaştıkça milyonlarca gariban emeklinin bayram ikramiyesi heyecanı giderek artıyor.

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayram ikramiyesi tutarını açıklamaması dar ve sabit gelirli kitlede hayal kırıklığı yarattı . Önceki gün iftar saatine denk gelen Erdoğan’ın açıklamalarına kilitlenen 14 milyona yakın emekli umutla duymak istediği müjdeyi ne yazık ki alamadı.

Bayram ikramiyelerine yönelik çalışmalar sürüyor olsa gerek, net tutar duyurulmadı. Milyonlarca emekli yaralarına merhem olabilmesi, torunlarını sevindirebilmesi için en az 2.500 lira umuyor. Lakin siyasi iradeden gelen sinyaller Ramazan ve Kurban bayramları olmak üzere yılda iki kez 1.500, toplam 3.000 lira verilmesi yönünde.

Yoğun talep ve kamuoyu baskısı üzerine emekliye ilk kez 2018 yılında 1.000 lira tutarında ödenen ikramiye 2021 yılında yüzde 10 zamla 1.100 liraya yükseltilmişti. Geçen yıl beklentilerin hayli altında kalan rakamın bu yıl en az 2.500 liraya yükseltilmesi ısrarla talep ediliyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ikramiyenin ilk ödendiği 2018 yılından bu yana geçen süreçte gerçekleşen TÜFE oranında artırılarak en düşük 2.860 liraya yükseltilmesini TBMM Grup Toplantısında açıkladı. CHP’li vekiller de TBMM Başkanlığı’na sundukları yasa teklifinde 4.253 liralık net asgari ücret düzeyinde saptanmasını istedi.

Siyasi iradenin her iki partinin önerisine olumlu bakması olası değil. Yürütülen çalışmaya göre bayram ikramiyelerinin yıllık enflasyon oranında artırılması öngörülüyor. Eğer çalışma yasalaşırsa 1.100 liralık tutar 2021 yılında gerçekleşen yüzde 36.08 oranında zamlanarak 1.496 lira 88 kuruşa çıkacak. Yani öngörülen rakam her iki dini bayramda 1.500 lira olarak ödenmesi. Böylelikle ikramiye her yıl tartışmalara yol açmadan 1 yıl önce oluşan enflasyon oranda otomatik zamlanacak.

2022 yılında bazı ceza, harç ve vergilerin güncellenmesinde esas alınan yüzde 36.2’lik yeniden değerleme oranında artırılması halinde 1.498 lira 20 kuruş olacak. Her iki olasılıkta da ikramiyeler 1.500 liraya çıkacak. Siyasi iradenin de eğilimi bu yönde.

Emeklinin daha fazla beklemeye sabrı yok. Kamuoyuna duyurulacak rakam doğrultusunda hesabını kitabını yaparak bayrama hazırlanacak, eksikliklerini giderecek. Umarız beklenen 2.500 lira zor durumdaki emekliden sakınılmaz. Yıllarca akıttığı alın teri emeği, ödediği vergi ve primleriyle devlete katkı sağlayan 14 milyonluk kitle yaşamlarının sonbaharında her şeyin en iyisini fazlasıyla hak ediyor...