2 Nisan 2022 tarihinde başlayacak olan Ramazan klasikleri de gündeme gelmeye başladı. Ramazan ayına özgü olan ve Ramazan ruhunu yaşatan klasikler internet kullanıcıları tarafından araştırılıyor. İşte Ramazan klasikleri!..

ORUÇ TUTMAK

Müslümanlar her yıl 1 ay boyunca ibadet olarak oruç tutmaktadır. Müslümanlara farz olarak kılınan İslam'ın beş şartından biri olarak sayılmaktadır. Müslümanlar sahur ile iftar arasında yemek yemez ve içecek içmez. Oruç kelime anlamı olarak, “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelir.

ramazan pidesi.jpg

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan ayı klasikleri denilince akla ilk gelenlerden biri de Ramazan pidesidir. Fırınların önünde sıkça gördüğümüz Ramazan pidesi kuyrukları Ramazan ayının vazgeçilmez manzaralarından biridir.

İFTAR TOPU

Ramazan ayı boyunca her akşam iftar saatinde duyulan top sesi Müslümanlar için orucun bitişini ve iftar vaktinin geldiğini haber verir.

güllaç.jpg

GÜLLAÇ

Ramazan ayında akla gelen ilk gelen ilk tatlılardan biri olan ve Ramazan sofralarını süsleyen Güllaç tatlısı Ramazan'ın vazgeçilmezleri arasındadır. Gül suyuyla yapılan Güllaç tatlısı adını da buradan alır.

RAMAZAN DAVULU

Ramazan ayı boyunca sahur vaktinde sıkça duyduğumuz davul sesi de Ramazan ayının adeta simgesi olmuştur. Sahur vakti geldiğinde sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran davulcular davullarını çalarak Müslümanlara sahur vaktini haber vermektedir. Davulcular ücretlerini bağlı bulundukları il ve ilçe belediyelerinden temin ederler. Aynı zamanda Ramazan davulcuları Ramazanın ortası ve sonunda bahşiş için davul çaldıkları mahalle sakinlerini de gezerek para toplarlar.

RAMAZAN DAVULU.jpg

SAHUR

Müslümanlar için Ramazan ayı boyunca yenen son yemek vakti olan sahur 'sahur' gece yarısından sonraki saat dilimi ile sabah ezanı arasında geçen süreyi ifade eder. Ramazan ayı boyunca süren bu gelenek oruç tutacak olan Müslümanların iftar saatine kadar tok kalmasını sağlar.

TERAVİH'E GİTMEK

Ramazan ayı içerisinde her gece kılınan bir nafile namazdır. Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede kabul edilir ve yirmi rekat cemaatle kılınır. Tek başına da kılınabilir. Cemaat ile kılınması daha makbuldür. Her iki rekatta ara verme veya her dört rekatta ara verilerek kılınır.