Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Günal, son dönemlerde dünyada hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolu ve tedavisi ile ilgili bilgi vererek uyarılarda bulundu.

Dünya koronavirüsle mücadeleye devam ederken ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) salgını, yayılmaya başladı. Hastalık tüm dünyada endişeye neden olurken Prof. Dr. Özgür Günal, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada maymun çiçeği hastalığı ve bulaşma yoluyla ilgili bilgi verdi. 

"YENİ BİR HASTALIK DEĞİL"

Hastalığa karşı çiçek aşısının koruyucu olduğunun düşünüldüğünü ancak söz konusu aşının tüm dünyada uygulamadan kaldırıldığını söyleyen Prof. Dr. Özgür Günal, "Bu hastalık eskiden de vardı. Özellikle orta ve batı Afrika'da görülen yeni bir hastalık şeklinde devam eden bir tabloydu. Bir an da çok vaka görüldüğü için herkesin dikkatini çekti. Viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Kemirgen ve bazı primatlarda bulunuyor. İlk defa maymunlarda tespit edildiği için maymun çiçeği adını aldı. Dünyada binlerce insanı etkilerken ülkemizde de bazı vakalar bildirildi. Ama bu yeni vakaların gelme olasılığını düşünmek lazım. Temasla birlikte salgın hastalıkların çok daha kolay yayılma hızı ortaya çıktı. Burada en önemli şey hastalıktan korunmak. Hastaneye yatırma gereği de çoğu zaman yok. Şu anda Amerika'da onay alınmış bir ilaç var. O ilaç kullanılabiliyor. Türkiye'de de vakalar artarda bu ilacın ülkeye gelmesi söz konusu olabilir.  Gençler ve çocuklar daha çok yakalanıyor. Bunun da sebebi birbirleriyle temas etmeleri ile alakalı. Herkesi etkileyecek bir şey. Çiçek hastalığı ile karıştırılıyor. Benzer virüs kökenlerine sahipler ama kaynakları ve oluş şekilleri farklı. Çiçek hastalığı eradike (kökünü kurutmak)  edildi. Bunun da aşılaması bitti. O yüzden kişisel tedbirlere dikkat etmek lazım" dedi. 

"BULAŞ ŞEKLİ BENZİYOR"

Ayrıca son günlerde domates gribi diye bilinen hastalığa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Günal, "Hastalığın şeklinden dolayı bu ismi kullanıyorlar. Literatürde böyle bir tabir yok aslında bakarsanız. Hastalığın etkeni ile ilgili net bir bilgi yok. Özellikle 5 yaş altı ve gençleri etkilediği biliyor. Hastalığın ana kaynağı bir virüs ama  isim konulabilmiş değil. Bizim el, ağız ve ayak hastalığı dediğimiz viral bir enfeksiyon var. Bununda bulaş şekli maymun çiçeğine çok benziyor. Ateşi bulantı, halsizlik ve kusma şeklinde tablolar olabiliyor ve kırmızı renkli görüntüler oluşuyor. Dünya için sorun yaratacak bir tablo yok. En önemli şey kalabalık ortamlara girişte maske takmakta fayda var. Sık sık ellerimizi yıkamalıyız. Koronavirüs bitmiş değil yeni varyantlarla birlikte yeni hastalıklar oluşuyor. Aşılar tamamlanmalı. Çünkü yatan hastalar ya aşılarını tamamlamayan ya da hiç aşı olmayanlardan oluşuyor."

Dilber BAHADIR, Zeynep BARUTCU

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.