Başkentli 71 futbol hakeminin hakemliğine terfi ettiği kokart töreninde FIFA kokartlı eski hakem Talat Tokat’ın genç hakemlere önce elini öptürüp sonra kadın erkek demeden tokat atması renkli anlara neden oldu.
Talat Tokat bu durumun hakemler için bir uğur olduğunu belirterek, "Bir keresinde maça çıkmadan önce İlker Coşkun’u tokatlamıştım. Harika maç yönetti. Bundan ötürü Türk hakemler benden tokat istiyorlar, ben de dayanamıyorum" dedi.
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Ankara Şubesi ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Ankara İl Hakem Kurulu Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen sezon kapanış ve kokart töreni Çay Yolu Sky Sport Center’da yapıldı. Törene Merkez Hakem Kurulu (MHK) Eski Başkanı Bülent Yavuz, MHK Başkanvekili Metin Tokat, Ankara İl Hakem Kurulu Başkanı Celal Mutlu, TFFHGD Ankara Şubesi Başkanı Hakemi Özgüç Türkalp, Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (AASKF) Başkanı Murat Kandazoğlu, FIFA Kokartı eski hakem Talat Tokat, FIFA kokartlı hakem Bülent Yıldırım, üst klasman hakemleri Mustafa İlker Coşkun, Serkan Tokat, Erdinç Sezertam, Serkan Çimen ile gözlemciler, hakemler, mentörler ve eşleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende Herkes İçin Futbol (HİF) hakemliğinden il hakemliğine terfi eden 71 hakeme kokart takıldı. Kokart takma töreni sırasında Türk futbolunun duayen hakemlerinden Talat Tokat’ın genç hakemlere elini öptürerek, erkek kadın demeden birer tokat atması renkli anlar yaşattı.
Genç hakemlere tokatlı nasihatinin hikayesini anlatan Talat Tokat, "Bu tokat onlar için bir uğurdur. Bir keresinde maça çıkmadan önce İlker Coşkun’u tokatlamıştım. Harika maç yönetti. Ondan sonra o tokat uğur getirdiği için üst düzeydeki hakemler dahil beni gördüklerinde benden tatlı bir tokat yerler. Bu onlar için bir motivasyon oluyor. Bundan ötürü Türk hakemler benden tokat istiyorlar. Ben de dayanamıyorum. Kıvamına göre yumuşacık okşuyorum tokat olduğu belli olsun diye, bazılarını da tokatlıyorum" dedi.
ÖZGÜÇ TÜRKALP: "GELECEĞİNİ YENİ CÜNEYT ÇAKIR’LARI GELİYOR"
TFFHGD Ankara Şube Başkanı Özgüç Türkalp, törende yaptığı konuşmada, kokart takılan hakemlerin arasında, geleceğin yeni Cüneyt Çakır’ları olabilecek yetenekte gençler bulunduğunu belirterek, "Tüm arkadaşlarıma hayırlı olmasını diliyor ve yeni sezon hazırlıklarının başarılı geçmesini temenni ediyorum" dedi.
Genç hakemlere vizyon katmak için çalıştıklarını belirten Türkalp, bu yıl ilk kez hakemlerin sahada yemin ettiğini söyledi. "Arkadaşlarımızın ilkleri hatta Talat hocanın attığı ilk tokadı da unutmayacaklarını düşünüyorum" diye konuşan Türkalp, "Buradan Cüneyt Çakır’lar, Fırat Aydınus’lar Bülent Yıldırım’lar çıkacak. Üst klasman hakemi olarak hakemlerin her zaman gelişmeye açık olmaları lazım. Bunun başında tesis ve diğer faktörler geliyor. Ankara’da ve diğer illerimizde daha iyi tesis imkanı sunulursa futbolda çok büyük yollar kat edilecek. Uzun vadeli planların gerçekleştirilmesinin tam zamanı. Bu konuda ilgililerden çok büyük destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
METİN TOKAT: "ANKARA’DA HAKEMLERİN BAŞARI ORANI YÜZDE 71"
TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanvekili Metin Tokat ise, "Sezon bir başlıyor ve ne olduğunu anlamadan bitiyor. Sezon ortasında göreve geldim. Hem üzücü hem sevinçli günler oldu. Bugün arkadaşlarım için çok sevinçli bir gün. Kokart takıyorlar ve aramıza geliyorlar. Büyüklerimizden devraldığımız görevleri en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.
Cüneyt Çakır’ın başarısının herkesi gururlandırdığını belirten Tokat, şunları söyledi:
"Bu hizmetler hiçbirimizin hayal bile edemeyeceği sonuçlardı. Şampiyonlar Ligi finalini bir Türk hakeminin yönetmesi çok önemli bir çıkış noktasıdır. Bu çıkışta emeği geçen herkese teşekkür ederim. Genel hatlarıyla Ankara’da hem hakem hem de gözlemcilerimiz nezdinde iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum. Ankaralı hakemlerin başarı oranı bayağı yüksek. Geçtiğimiz günlerde hakemler ve gözlemciler klasman değerlendirme sınavı yapıldı. Açıklanan istatistiklere göre Ankara’da hakemlerin başarı oranı yüzde 71. Türkiye geneline göre çok iyi bir başarı. 4 hakem 100, 16 hakem 98, 24 hakem 96, 21 hakem 92, 15 hakem 90, 1 hakem 70 almış. Gözlemcilerde ise başarı oranı biraz düşmüş, yüzde 34’e gelmiş. Bu durum gözlemcilerin 10 yıldır böyle bir sınavla karşılaşmamış olmaları nedeniyle ortaya çıkmış. Hakemlerin iyi bir şekilde yönetildikleri takdirde çok iyi yerlere geleceklerini düşünüyorum."
Açılış konuşmaların ardından yaş sınırı dolayısıyla ulusal hakemliği bırakan Bora Budak, Sinan Akgül ve Halil Ertan Yılmaz’a şilt takdim edildi. Daha sonra HİF hakemliğinden Ankara İl Hakemliği’ne terfi eden 71 hakem, yemin ederek kokartlarını aldı.
GENÇ HAKEMLERİN İL HAKEMLİĞİ HEYECANI
Ankara İl Hakemi Gürcan Hasova, "2014-2015 sezonu hepimiz adına çok güzel geçti. Sezonun meyvesini de il hakemliğine terfi ederek aldık. Bu güzel sezona böyle güzel kapanış partisiyle veda etmek istedik" dedi.
Hasova, kendilerine liderlik yapan hakemlerin öncülüğünde başarılı olmak istediklerini anlattı.
Ankara İl Hakemi Gamze Durmuş ise "Çok mutluyum. Hepimiz adına güzel bir sezon geçti. Bir sürü organizasyona imza attık" diye konuştu.
Talat Tokat’ın kokart töreni sırasında attığı tokadı değerlendiren Durmuş, "Sırayla geçer bana tokat atmaz diye düşündüm ama kendi tarzını yansıttı bana da tokat attı. Şans getireceğine inanıyorum. FIFA kokartı alırsam kendisine ’Sizin tokadınızla aldım’ derim" şeklinde konuştu. Durmuş, Türkiye’de FIFA kokartlı hakem Ali Palabıyık’ı yurt dışında ise Alman Bayan Hakem Bibiano Steinhaus’u örnek aldığını belirtti.
Törenden sonra Celal Türk Futbol Turnuvası final ve üçüncülük maçları oynandı.