Adnan Menderes Üniversitesi’nde düzenlenen “Mehmet Akif Ersoy’un ‘Asım’ın Nesli’ Modeli” konulu konferans, gençlerden büyük ilgi gördü.
Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı Mehmet Akif Ersoy ‘Asım’ın Nesli’ Konferansı, Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ın da katıldığı konferansa, öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
D. Mehmet Doğan, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Asım’ın Nesli’ şiiriyle, gençliğin yetiştirilmesi üzerine bir model ortaya koyduğunu, bu modelde; maddiyatı değil maneviyatı önemseyen, bedenen olduğu kadar aklen de güçlü, ahlakı sağlam bir gençlik tasvir ettiğini, bunu da Çanakkale Savaşı’nda gazi olmuş Asım isimli bir genç üzerinden anlattığını dinleyicilerle paylaştı. Doğan, İstiklal Marşı’nın oluşum sürecinden bahsederken, Milli Mücadele döneminde askeri heyecanlandıracak, milli hisleri coşturacak bir marş istendiğini, bu sebeple, bir yarışma yapıldığını fakat Mehmet Akif Ersoy’un seçilen eserin maddi bir ödülle mükafatlandırılacağından dolayı yarışmaya katılmadığını aktardı. Yarışmaya katılan hiç bir eserin beğenilmemesi üzerine Mehmet Akif Ersoy’dan, marş yazması istendiğini ifade eden Doğan, böylelikle halkın milli marşına kavuştuğunu ve onunla bütünleştiğini belirtti. Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadelenin manevi öncüsü olarak nitelendirildiğini söyleyen Doğan, İstiklal Marşı’yla birlikte milletin kendisini bulduğunu aktardı.
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ın, D. Mehmet Doğan’a teşekkür belgesi ve çiçek takdimi ile son buldu.