Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl 15 Mayıs’ta kutlanan Kürtçe Dil Bayramı’nı erkenden kutladı. Eşbaşkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Altan Tan’ın da katıldığı kutlamada, arbaneler çalınarak, şarkılar söylendi, yarışma düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’nı şehir tiyatrosunun bahçesinde kutladı. Kutlamaya, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Altan Tan’ın yanı sıra belediye yöneticileri ve çalışanları katıldı. Program yöresel kıyafetler giyen kadın çalışanların arbaneler eşliğinde seslendirdikleri Kürtçe şarkılarla başladı. Burada konuşan Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, Kürtçenin günlük yaşamda kullanımının önemine değindi. Kürt dili denince Kovar Hawar Dergisi, Bedirhan ailesinden Celadet, Kamuran Bedirhan ve Cemil Paşa’dan bahsetmemenin büyük eksiklik olacağını belirten Anlı, bu kişilerin sürekli hatırlanması gerektiğini kaydetti.
Dilin hiçbir zaman siyaset olmayacağını ve insanların anadil vurgusunun tamamen doğal bir istem olduğunu ifade eden Anlı, daha önce anadile vurgu yaptıklarında birçok kişinin bunu siyaset malzemesi olarak algıladığını kaydetti. Anlı, bu istemin hiçbir zaman siyasi bir istem olmadığını dile getirerek, belediye olarak Kürt dili üzerine üstlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceklerini vurguladı.
"KORKULAN GÜNLERDEN GELİNDİ"
Kürt Dil Bayramı’nı oldukça önemli ve anlamlı bulduğunu belirten Gültan Kışanak ise, Kürtçe konuşmanın aşağılandığı ve korkulduğu dönemlerden bugünlere geldiklerini aktardı. Bugün artık bu tür olumsuzlukların yaşanmadığını aktaran Kışanak, kutlamaya katılan personellerin Kürt Dili Bayramı’nı kutlayarak konuşmasını tamamladı.