KAZAN (Ankara), () - ANKARA'nın Kazan İlçesi'nde hırsızların yükleyip götürdüğü çinko kaplama fabrikasının sahibi 44 yaşındaki Harun Yıldırım, "Burayı bu hale getirenleri bir an önce bulsun. Herkes sabah kalktığında fabrikasını yerinde görsün, bizimki bir örnek olsun" dedi.
Yıldırım ailesi, Kazan'ın Çiğir Köyü sınırlarında bulunan ve Türkiye'nin en büyük 2'nci Galvaniz (çinko kaplama) üretimi yapan fabrikayı 1989 yılında satın aldı. Aile, 2 yıl süreyle burada üretimi devam ettirdikten sonra fabrika merkezlerini bir başka yere taşıdı. Kiraya verilen fabrikada 5 yıl süreyle bir başka firma tarafından çelik ve saç üretimi yapıldı. Kiracıların bir başka iş kurması üzerine 1997'de boşaltılan fabrikada yıllar içinde çeşitli işletmelere kiralanırken, son 2 yıl içinde boş kaldı.
Başka bir alanda faaliyetini sürdüren Yıldırım ailesi, fabrikayla ilgilenemedi. İşleri Ankara merkezli olan Yıldırım ailesi, fabrikanın bulunduğu yer sakinlerinden gelen telefon üzerine şoke oldu. Köylülerin "Fabrikayı neden yıktınız, yerine ne yapacaksınız?" sorusu üzerine şaşıran Yıldırım ailesi, gittiklerinde 2 yıldan bu yana kullanılmayan tesisin yerinde olmadığını görünce şoke oldu.
Fabrikanın bulunduğu alanda moloz yığını ve temelden ibaret kalındı ile karşılaşan aile, durumu jandarmaya haber verdi. Jandarma ekiplerince fabrikadan arta kalan malzemeler üzerinde parmak izi çalışması yaptı, Çiğir köyünde yaşayan vatandaşların bilgisine başvurdu.
Köy halkının jandarmaya verdiği ifadelerinde, yıkanların sahipleri olduklarını, yıkıp hobi bahçeleri kuracaklarını söyledikleri belirtildi. Yapılan incelemelerde, hırsızların 15 günde fabrikayı yıkıp, çelik konstrüksiyonları, marinaları raylı vinçleri çatı saçlarını çaldıkları ortaya çıktı. Çalınan fabrikası önünde 'ya açıklamada bulunan Harun Yıldırım, şöyle dedi:
"Burayı bu hale getirenleri biran önce bulsunlar. Yetkililerden isteğim bu. Bu sadece bizim başımıza gelmiş olsun. İnsanlar nasıl olsa bu işlerin peşine düşülmüyor, nasıl olsa bulunamıyoruz diyerek başka başka yerlerde buna benzer bir şeyler yapmasınlar. Yani sonuçta bizim beklentimiz, hırsızlar gelip tekrar bizim binamızı yerine koyacak halleri yok. Ama en azından insanlar ellerini kollarını sallayarak gezmesinler. Herkes sabah kalktığında fabrikasını yerinde görsün, bizimki bir örnek olsun."
Mahalle Muhtarı Nusret Yılmaz da fabrikayı yıkanların önce kendisine geldiklerini ve ıslak imzalı yıkım kararını gösterdiklerini söyledi. Muhtar Yılmaz, "Fabrikayı yıkanlar önce evime gelip, fabrika sahibi Harun Yıldırım'a ait ıslak imzalı yıkım kararını gösterdiler. Biz de inandık" dedi.
Köy sakinlerinden Ahmet Türe ise 15 gün boyunca TIR'larla fabrikadan sökülen malzemelerin taşındığını söyledi.

FOTOĞRAFLI