GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi (GRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi'nce Siyasete Karşı Kültürün Simgesi Ahıska Türkleri Uluslararası Sempozyumu'nun ikincisi düzenlendi.

GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyumda yaptığı konuşmada, tarih boyunca Türklerin en çileli yaşam hikayelerini, en ağrılı kelimelerle özetlenebilecek Ahısta Türklerini ağırlıklı olarak konuşacaklarını söyledi.

Suriye'deki Bayırbucak Türkmen bölgesinde yaşanan olaylara değinen Attar, "Türkiye'nin çok yakın coğrafyasında ne yazık ki tarihlerini bile doğru dürüst bilmediğimiz için günlerdir Bayırbucak Türkmenleri diye telaffuz ettiğimiz, tarih boyunca ve tarihi perspektiften gerçek isimleri Halep Türkmenleri olan kardeşlerimize, acımasız şekilde soylarına son vermek için uygulamalar yapılmaktadır" dedi.

Attar, dünyanın bir çok yerinde milyonlarca Türk yaşadığını ancak dünyanın çok yerindeki milyonlarca Türk'ün sadece bir Türkiyesi olduğunu kaydederek, "Onun için Türkiye'nin olup bitenlere tarafsız kalması düşünülemez ve bu nedenle son haftalarda çok gergin günler yaşamaktayız. Tam da bu sancılı günlerin tam ortasında Ahıska Türkleriyle ilgili yapmış olduğumuz bu sempozyumda Türk dünyasının ortak ışığına, ilmin aydınlattığı, ilmin, irfanın bize kılavuzluk ettiği burada bir aradayız" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kafkasyalı tarafından Ahıska Türklerinin tarihini anlatan sunum yapıldı.