Akhisar’ın Kovalık mevkisinde bir yıldır devam eden stadyum inşaatında, 30 metre yüksekliğindeki vincin tepesine çıkıp intihara kalkışan Mehmet Ö ve Hüseyin G olayının tatlıya bağlanmasının ardından olayın iç yüzü ortaya çıktı. Taşeron ile işçi arasındaki anlaşmazlıktan dolayı çıkan olay sonrası taşeron firmadan alacağı olduğunu iddia eden ve intihar etmek isteyen iki şahsa paralarını olay yerine nakit getirmesi ile intihar girişimi sona erdi.
İntihar girişimine kalkan Mehmet Ö ve Hüseyin G., taşeron firmadan paralarını alamadıklarından dolayı intihar girişimine kalkıştıklarını ifade etmelerinin ardından stadyum inşaatının sorumlusu İnşaat Mühendisi Müjdat Şener olayı anlattı.
İnşaat firmasının taahhüdü altında bir yıldır devam eden Akhisar Stadyumu ve Kapalı Spor Salonu inşaatlarının şefi ve tek sorumlusu olan İnşaat Mühendisi Müjdat Şener, “Bu olay bizler için doğru olmadı. Ama tabii ki bu işin temelinde sıkıntı tamamen şuanda bize alt yüklenicilik yapan taşeron ve çalışan Mustafa Öztürk’ün kendi alt kademesinde çalıştırdığı Eşref Öztürk adlı kalfası ile işçilerin arasındaki bir olaydır. Tabi bizim çalışma çekimiz böyle, Türkiye’nin her yerinde de bu çalışmalar böyle olur. Müteahhitler şantiye ve inşaatlarda alt yüklenici çalıştırır. Yüklenicilerin diğer adı taşerondur. Bu taşeronlar da kendi bünyelerinde işçi çalıştırır. İşçileri bazen birebir kendileri çalıştırdıkları gibi kalfaları aracılığı ile de çalıştırırlar. Buradaki olay tamamen kalfa ile taşeron arasındaki sözleşmeden kaynaklıdır. Biz sonuçta taşeron ile belli bir ücret karşılığında anlaşmışız, bu ücreti de biz her ay belediyeden aldığımız hak ve işler bazında yapmış olduğu işe göre zaten ödüyoruz."
HİÇBİR İŞÇİMİZE BORCUMUZ YOKTUR
Taşeronun da kendi alt kısımda çalışan kalfa ile bir sözleşmesi olduğunu anlatan Şener, şunları söyledi: "Bu sözleşmede kendi aralarındadır, bizim açımızdan pek hüküm ifade eden bir sözleşme değildir, tamamen kendilerini bağlayıcıdır. Burada dün itibari ile çalıştırdığımız Mustafa Öztürk adlı resmi taşeronumuza bütün ödemelerimizi yaptık. Bizde çalışan tüm sigortalı işçilerin asgari ücretlerini hesaplarına yatırdık. Şuan biz de hiçbir işçinin resmi olarak maaş alacağı yoktur."
SORUN TAŞERONLA KALFA ARASINDA ÇIKMIŞTIR
Taşeron ile kendi kalıpçı ustası arasındaki hesap sorunundan olayın kaynaklandığını anlatan Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi dün itibari ile kendi hesaplarını gördüler, bu kalfa anlatılana göre biz de buna şahit olduk, taşeron Mustafa Öztürk’ten parasını almış, ancak çalıştırdığı elemanlara vereceği para yetmediği için bu parayı sözleşmeye bağlı kalmayarak yeniden fazlasını talep etmiş. Bu durumda ‘ben zarar ediyorum, bana bu zararımı taşeron sen karşıla’ demeye geliyor. Ben firma olarak şuanda zarar ediyorsam, ben bunu belediyeden devletten nasıl talep edemezsem, taşeronda çalışan kalfanın da bunu demeye hakkı yoktur. Sonuçta bilinçli olarak sözleşmeyi imzalamış ve resmi belgesi var. O sözleşmeye göre hak etmediği bir parayı taşerondan talep etti. Tabiki bu da ödemeyince elemanlarını bu sabah itibari ile böyle bir olaya kalkışmışlardır."
Olayın, şirketiyle alakalı olmadığını anlatan Şener, şunları söyledi: "Taşeronun da burada suçlu olduğuna inanmıyorum, çünkü taşeron da bizden sonra sözleşmeye göre ödemesinin tamamını yapmış ve ödeme dekontları mevcuttur. Yukarıda intihar girişiminde bulunan iki eleman parasını ödemeyen kalfanın biri kardeşi diğeri eniştesidir. Olay bundan ibarettir. Şuanda stadyum inşaatımızda 60 civarında çalışanımız mevcuttur. Bunların bir kısmı kalıp ve demirci, bir kısmı sıvacı, boyacı ve alçıcı, bir kısmı mekanik tesisatçı, bir kısmı elektrikçi ve hafriyatçılardır. Toplam 60 üzerinde personelimiz vardır. Eğer zaten işçilerimizin borcu olduğu takdirde işçi ve iş bulma kurumuna müracaat ettiğinde bunu alabiliyor. Bizim burada çalışan hiçbir personelimize maaş olarak alacağı yoktur."
AĞUSTOS SONU GİBİ STADYUMU TESLİM ETMEK İSTİYORUZ
Resmi olarak işyeri tesliminin 2 Eylül 2013 olduğunu anlatan
Şener, sözlerine şöyle devam etti: "Biz, buraya başlarken burada mermer ve odun ambarları, dükkanlar vardı. O yüzden biz buraya başlayamadık. Zaten yapılan yer teslim tutanağında da bununla ilgili not düşülmüştü. Yer teslimi yapılıyor ancak buradaki mermer ve oduncular var, ayrıca burada enerji hattı vardı onun alınmamasından dolayı biz işyeri teslimini fiili olarak yapamadık. Yasa olarak da iş yeri teslimleri yer tesliminden başlar ama eğer başlayamıyorsa, idareden kaynaklanan bir durum varsa ve fiili yer teslim tarihi baz alınarak yapılır. Şimdi bizim fiili olarak başlama tarihimiz yaklaşık iki ay sonrasına atıldı. Belediye kontrol mühendisleri tarafından tutulan tutanaklar da bunlar da mevcuttur."
Resmi olarak verilen en son süreye göre iş bitiminin 21 Ekim 2015 olduğunu anlatan Şener, şöyle konuştu: "21 Ekim itibari ile biz buradaki taahhüdümüz altında bulunan stadyum ve kapalı spor salonunu bitirmekle yükümlüyüz. Bizim amacımız tabii ki 21 Ekim’i beklemek değil, ilk etapta herkesin beklentisi olan stadyum kısmını en azından Akhisarspor’un maçlarını burada yapması açısından ilk etapta stadyumu vermek istiyoruz. İnşallah o konuda gecikmeye mahal vermeden teslim etmek istiyoruz."
Kapalı spor salonu ile ilgili biraz gecikme olabileceğini anlatan Şener, sözlerini şöyle tamamladı: "Mümkün olduğunca stadyuma ağırlık verdik. Şuan hedefimiz Ağustos sonu gibi teslim etmek istiyoruz. Belki bir veya iki maç olmasa bile üçüncü veya dördüncü maçına yetiştirebiliriz diye tahmin ediyorum. Tabi ki bu bir de bizim dışımızda iklim şartları elverdiği sürece çalışabiliyoruz. Aşırı yağışlardan dolayı bir hafta veya on gün kazı yapamadık. Kar yağışları nedeniyle de son 3 ay içerisinde en fazla 40 gün çalışabildik. Ama mümkün olduğunca bu saatten sonra hiç durmadan ekipleri artırarak gerçi ekip sayısında sıkıntımız yok kaba inşaatımız sanırım 40 güne biter. Yani kaba inşaattan kastım demir, kalıp ve beton kısımları biter. Bir taraftan da zaten bina içerisinde çelik imalatımıza başlayacağız. Koltukların üretimi başladı. Mayıs ayının ilk haftası gibi montajlama başlayacak ve 4 ay içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Sadece çim olayımız kalacak, o da projemiz gereği gerçi ekim olarak görünüyor ama biz bunu daha erkene almak açısından tabaka tabaka çimi serip teslim etmeyi planlıyoruz.”