Kayseri Ticaret Odası Bankalar, Diğer Mali Kurumlar ve Muhasebe Hizmetleri başlıklarında hizmet veren 5. Meslek Komitesi üyelerine yönelik olarak Kredi Kayıt Bürosu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya; Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Cindoruk, Kredi Kayıt Bürosu Stratejik Planlama ve Kurumsal İlişkiler Müdürü Sayın Dr. Orkun Deniz ve üyeler katıldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Başkan Hiçyılmaz, meslek komitesi çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı. Hiçyılmaz, “ Meslek komitesi toplantılarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bir odanın faal olmasının, üyelerine faydalı olabilmesinin yolu meslek komitesi toplantılarının etkin bir şekilde gerçekleşmesiyle mümkündür” dedi.
Yaklaşık 17 bin üyeye faydalı olmak için çeşitli faaliyetler düzenlediklerini ifade eden Hiçyılmaz, “Çalışmalarımızı, üyelerimize faydalı olmak noktasında sürdürüyoruz. Bankacılık, finansal piyasa, finans durumu gibi konular 17 bin üyemizin tamamını ilgilendiren konulardır. Dolayısıyla çok önemli bir komite toplantısı yapıyoruz” diye konuştu.
Meslek komitesi toplantılarına ilişkin istatistiki bilgileri de paylaşan Hiçyılmaz, “Göreve geldiğimizden bu yana, 746 adet meslek komitesi toplantısı yaptık. Bu toplantılara 17 bin üyemiz davet edilmiş, fakat 5 bin 42 üyemiz katılmıştır. Toplantılarda 2 bin 319 karar alınmış, her meslek komitesinin yönetime iletilmek üzere 700 tane talebi belirlenmiştir. Bu taleplerden 481 tanesi çözüme kavuşturulmuştur. Yani 700 talebin 500’e yakını çözümlenmiştir. Diğer 200 talebin de çözümü noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmasında, Kayseri’nin sosyal ve ekonomik anlamda rekabet endeksini irdeleyen bir çalışma yaptırdıklarını da vurgulayan Hiçyılmaz, “Bu çalışmayı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden Doç. Dr. Murat Şeker ve ekibi yaptı. 300 veri üzerinden çalışmalar yapılarak 15 alt endeks çıkartıldı. Bu 15 alt endeksin de birbirleriyle olan ilişkilerinden genel endeks çıktı” dedi.
Araştırmanın finansal piyasalarını ilgilendiren başlıkları hakkında da bilgiler veren Başkan Hiçyılmaz, “Kayseri, Rekabet Endeksi’nde 81 il arasında 11. sırada bulunmaktadır. Finansal piyasalar olarak 2010 yılında 20. sıradayken 2014 yılında yapılan bu çalışma ile 25. sıraya düştüğümüz görülmektedir. Türkiye’de 2014 yılında kullanılan nakdi kredilerin yüzde 1.2’lik kısmı Kayseri’ye aittir. Kayseri, en fazla nakdi kredi hacminin gerçekleştirildiği 13. il olmuştur. Türkiye’de en fazla tüketici kredisinin kullanıldığı 17. il konumunda olan Kayseri ülke genelindeki toplam tüketici kredilerin yüzde 1.36’lık payına sahiptir. Taşıt kredileri içindeki payımız yüzde 1.08 olup Türkiye’de 18. sıradayız. Konut kredisinin yüzde 1.31’i Kayseri’de kullanılmıştır ve bu bakımdan 13. sıradayız. Kredi kartındaki payımız ise yüzde 1.18 olarak gerçekleşmiştir ve bu oranla kredi kartının en fazla bulunduğu iller arasında 14. sırasındayız” ifadelerini kullandı.
Başkan Hiçyılmaz’ın detaylı bilgiler paylaştığı konuşmasının ardından, Kredi Kayıt Bürosu Stratejik Planlama ve Kurumsal İlişkiler Müdürü Dr. Orkun Deniz tarafından sunum eşliğinde komite üyelerine bilgiler verildi. Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.