Konya’nın Beyşehir ilçesinde, ilk ve ortaöğretim kurumlarında “Trafik dedektifliği” projesi kapsamında öğrencilere trafik eğitimleri veriliyor.
Geçtiğimiz yıl başlayan eğitim uygulaması, bu yıl da eğitim-öğretim dönemi ile birlikte başladı. Öğrencilere son dönemde özel hazırlanan “Yaya geçidi platformu” üzerinde de uygulamalı ve pratik eğitimler veriliyor.
Beyşehir İmam Hatip Ortaokulu’nda proje kapsamında verilen trafik eğitiminin ardından gazetecilere konuyla ilgili bilgi veren Beyşehir İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri Sefa Mercan, tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Beyşehir’de geçen yıl söz konusu proje kapsamında başlayan trafik eğitimlerinin bu yıl da devam ettiğini belirtti. Önümüzdeki yıl da proje kapsamında yürütülen çalışmaların süreceği bilgisini veren Mercan, bilinçli nesiller yetişmesi düşüncesiyle okullarda ve eğitim kurumlarında öğrencilere verilen eğitimlere zaman zaman Kur’an Kursu öğrencileri ile şoför esnafını da dahil ettiklerini belirti. Mercan, “Herkesin kendine göre ayrı bir modülü, ders sistemi var. Çocuklar en azından trafik bilincinin farkına vardılar, ne olduğunu az çok öğrendiler. Her zaman gerek yaya gerek başka bir şekilde trafikteler ama bunun çok farkında değillerdi. Bu derslerle onlara bir farkındalık oluşturmaya, çevresine sinerji yaymaları hususunda bilinçlendirmeye çalıştık” dedi.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da trafik dedektifliği projesi kapsamında trafik eğitimi alan öğrencilere kimlik kartları vermeye devam edeceklerini de aktaran Mercan, “Bu kimlik kartlarıyla kendileri önce bir aidiyet duygusunu kabulleniyor, yaşıyorlar. Önce kendileri trafik kurallarına uymayı öğreniyor, daha sonra da bu bilince ulaşıp sonra da çevresindeki trafik kuralı ihlallerini bildirmek suretiyle bir vatandaşlık görevi, en azından insanlık görevini yapmış oluyorlar” diye konuştu.
Bu yıl trafik eğitimlerinde uygulama ve görselliği ön plana çıkaran materyallere de ağırlık verdiklerini dile getiren Mercan, “Yaya geçidi platformumuz var.Şimdi bundan da istifade ediyoruz. Derslerde çocukların seviyesine göre, bu dersleri alan ilkokul ikinci sınıf, ortaokul yedinci sınıf ve lise 1’lere bu eğitim ve öğretimi de veriyoruz. Çocukların eğitim seviyesine göre, anlayabileceği bir tarzda derslerini işliyoruz. Bunlar en basit haliyle, yaya geçitleri, güvenli geçiş yerleri nelerdir, yaya geçitlerinde nasıl geçilir, emniyet kemeri takmanın önemi, çocuk oyun alanları nerelerdir, trafik işaret ve işaretçileri nedir gibi basitçe bunları, bilmesi gerekenleri bölüm bölüm veriyoruz. Karşılıklı soru cevap şeklinde dersleri işlediğimiz için bu da çok verimli oluyor” şeklinde konuştu.