Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankacıları için risklerin yükseldiğini ancak şimdiye kadar finansal rasyoların iyi desteklendiğini bildirdi. Fitch, risklerin artmasına karşılık, bankaların finansal ölçümlerin şu ana kadar iyi olduğunu ve büyük bankaların çoğu için yatırım yapılabilir seviyede not verildiğini açıkladı.

Fitch’in Türk bankaları ile ilgili raporunda, TL’deki keskin değer kaybının, bankaların aktif kalitesinde, sermayesinde ve döviz likidite pozisyonlarında riskleri artırdığına dikkat çekildi. “Türk Lirası bu yıl dolar karşısında politik istikrarsızlık, ekonomik yavaşlama ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım beklentileri doğrultusunda yüzde 26 değer kaybetti” denilen raporda, döviz cinsinden kredi ve fonlama bağımlılığının, dolarizasyonun yüksek olduğu Türk bankacılık sektörü için önemli bir seviyede olduğu belirtildi.

Fitch Ratings raporunda, 1 Kasım seçim sonuçlarının Türk bankaları için önemli olacağına da işaret ederek, “Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır. Siyasi istikrar ise güveni artırması ve büyümeyi desteklemesiyle bankaların görünümü için faydalı olacaktır” değerlendirmesi yaptı.

Döviz kredilerinde zarar yazılacak

Fitch banka müşterilerinin döviz cinsi kredilerini geri ödemede giderek zorlanabileceğini dile getirirken, “Bankaların döviz cinsi kredilerden zarar yazmalarını bekliyoruz. Ancak borcun vade profili oldukça uzun olabilir ve bu da zararları zaman içinde absorbe edebileceği anlamına geliyor”dedi.

TL’de % 10 kayıp yeterliliği 50 baz puan düşürüyor

Takipteki kredilerin toplam kredilere oranının Ağustos sonu itibariyle yüzde 2.9 olduğunun ifade edildiği raporda, takibe

dönüşüm oranının tüketici ve KOBİ kredilerinde yükseldiği ancak bu portföylerde bulunan takipteki kredi oranının hâlâ yüzde 4’ün altında olduğu ifade edildi. Türk lirasındaki değer kaybının aynı zamanda bankaların sermaye oranlarını da erozyona uğrattığı kaydedilen raporda, TL’de yüzde 10 değer kaybının sermaye yeterlilik rasyolarını 50 baz puan düşürdüğünün tahmin edildiği belirtilerek, Ağustos sonunda bu oranın yüzde 14.8 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Raporda, Türkiye’de yeni şube açmak isteyen bankaların sermaye yeterlilik oranının minimum yüzde 12 olması gerektiği vurgulandı.