Balıkesir’de el emeği üretim yapan ayakkabı imalatçıları, Çin’den gelen ucuz ayakkabılar ve seri üretim karşısında ayakta durma savaşı veriyor.
Ayakkabı imalatçılığı yapan bir çok firma, günlük ekmek parasını çıkarmanın derdine düştü. Balıkesir’deki ayakkabı imalatçıları, Çin’den gelen ucuz ayakkabılar ve seri üretime geçen büyük firmalarla mücadele edemedikleri için karın tokluğuna çalışıyor. Tercih edilmeyen bir meslek haline gelen ayakkabıcılıkta, artık ne çırak ne de kalfa bulunuyor.
35 yıldır ayakkabıcılık yapan İbrahim Koçman, el yapımı ayakkabının, hazır üretime ve Çin üreticilerine yenik düştüğünü söyledi. Koçman, fabrikalarda da ayakkabı yapımının başlamasıyla sektörün öldüğünü söyledi. Sadece müşterilerin özel siparişi ile ayakkabı diktiklerini söyleyen İbrahim Koçman, "Artık bu mesleği devam ettirmek için çırak bile bulamıyoruz. Kimse bu meslekte bir gelecek görmüyor. Zaten artık bu meslek için çıraklık ve kalfalık okullarında da öğrenci yetiştirilmiyor" dedi.
Seri üretim makineleri nedeniyle el emeği ayakkabı imalatının son demlerini yaşadığını dile getiren İbrahim Koçman, "Bizim gücümüz makine almaya yetmiyor. El emeği ile müşteriye cevap vermeye çalışıyoruz. Ayakkabı üretimimiz kişiye ve çalışma durumuna bağlı. Günde 5 çift ayakkabı rahatlıkla yapabiliriz ama bağlantılı olduğumuz yerler olmayınca bu iş yürümüyor. Büyük firmalar çıktığından bu yana ayakta durma savaşı veriyoruz" şeklinde konuştu.
ÇİN ÜRETİMİ AYAKKABILAR ÇOK UCUZ
Çin firmalarının çok ucuz maliyetle ayakkabı imalatı yaptığını söyleyen ayakkabı ustası İbrahim Koçman, "Çin firmalarının ürettiği ayakkabıları 5-10 liraya almak mümkün. Bu ayakkabıların tamiratı mümkün değil. Tamiratı var ama ücret talep edemezsiniz bundan. 5 liralık ayakkabıya 3 liralık tamirat parası deyince müşteri bunu kabul etmez" dedi.
RAĞBET GÖRMEYEN MESLEK
Ayakkabıcılık sektöründe artık yeni neslin olmadığını da söyleyen Koçman, "Bizler gittikten sonra bu meslek artık burada yapılamaz. Bizler bu mesleği yapan son kişileriz. Artık biz de karnımız doyunca, ’Allah bereket versin’ diyoruz. Tek söyleyeceğimiz bu oluyor. Öğlen bir tane simit yiyebildik mi bu bize kavurma gibi geliyor. Seri üretim makineleri yoğunlukta olduğu için, bizler de bu şekilde çalışacağız. Seri üretim firmaları daha da büyüdüler mi bizleri yok edecekler" dedi.
25 senedir ayakkabıcılık yapan Levent Özyanar da ayakkabıcılık sektörünün bittiğini ifade ederek, vatandaşların büyük mağazalara rağbet gösterdiğini söyledi. Özyanar, "Artık üretim son teknoloji makinelerle oluyor. Bizim gibi sanatkarlar da burada böyle çay parası çıkartmaya çalışıyor. Gariban esnaf bitti. El emeği ile çalışan sanatkarın işi bitti" dedi.