Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Cumhuriyet Koşusu’nda genç, yaşlı, binlerce vatandaş kıyasıya yarıştı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ve Seka Park’ta gerçekleştirdiği yarış, Türk milletinin birlik, beraberlik ve kardeşliğini adeta tüm dünyaya haykırdı. Yarışa genç, yaşlı ve çocuk binlerce Kocaelili Türk bayraklarıyla katılarak Cumhuriyete olan bağlılığını ortaya koydu. 3 kilometrelik halk koşusunda genel klasmanda Furkan Boğahan birinci oldu. Aynı klasmanda bayanlarda birinciliği Melikenur Boran elde etti. Profesyonel sporcuların katıldığı 10 kilometre koşusunda birinciliği, erkeklerde Etiyopya’dan Sulti Gure Timbre, bayanlarda ise Kenya’dan Risper Chebet aldı. Çocuk Maratonunun birincisi ise maratona katılan tüm çocuklar oldu. Büyükşehir, Cumhuriyet Koşusu’nu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Atletizm Federasyonu işbirliğinde gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Koşusu ve Çocuk Maratonu, 10 kilometre, 3 kilometre halk koşusu ve 1 kilometre Çocuk Maratonu kategorilerinde gerçekleştirildi. 10 kilometre koşusuna 800, 3 kilometre halk koşusuna 2 bin ve 1 kilometre Çocuk Maratonu’na 2 bin kişi katıldı. Bu çerçevede koşuda toplam 4 bin 800 kişi yer aldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen koşuya vatandaşlarla birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Kağıtspor Kulüp Başkanı İslam Yücel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar katıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 41 göğüs numarasıyla koşudaki yerini aldı.
KARAOSMANOĞLU: "HER ŞEYİ CUMHURİYETE BORÇLUYUZ"
“Her şeyi Cumhuriyete borçluyuz” diyen Başkan Karaosmanoğlu, “Bu ülkeyi bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm büyüklerimizi rahmetle anıyoruz. Biz de, Kocaeli ve Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmak için var gücümüzle koşmaya devam edeceğiz” dedi. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, “Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümünü coşkusunu bugün Kocaeli’nde ulusal ve uluslararası tüm sporcularla kutlamanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Her şeyimizi borçlu olduğumuz Cumhuriyetimize ve bunun kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e tüm şehitlerimize en içten şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından her üç yarışın başlangıcını Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptı. 10 kilometrelik Cumhuriyet Koşusu ile başlayan yarış sırasıyla 3 kilometrelik halk koşusuna ve 1 kilometrelik Çocuk Maratonu ile devam etti.
Yarış öncesinde Büyükşehir Belediyesi, yarışa kayıt yaptıramayan vatandaşlar için masalar oluşturdu. Kayıt yaptıramayan vatandaşlar buradaki görevlilerin yardımıyla başvurularını yaptırarak yarışa katılmaya hak kazandı.
ERKEKLER FURKAN BOĞAHAN, BAYANLARDA MELİKENUR BORAN BİRİNCİ OLDU
3 kilometre Halk Koşusu’nda genel klasmanda erkeklerde Furkan Boğahan birinci, Yener Aras ikinci, Sinan Tatlı üçüncü oldu. Bayanlarda ise Melikenur Boran birinci, Hüsniye Dursun ikinci, Edanur Çakmak üçüncülüğü elde etti. 3 kilometre halk koşusunda dereceye giren sporcular madalyalarını Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun elinden aldı.
10 kilometre profesyonel sporcuların katıldığı yarışta erkeklerde Etiyopya’dan Sulti Gure Timbre birinci, yine Etiyopya’dan Yohannis Bekele Jida ikinci oldu. Bu kategoride erkeklerde üçüncülüğü ise Türkiye’den Ramazan Özdemir elde etti. 10 kilometre bayanlar kategorisinde Kenya’dan Risper Chebet birinci, Türkiye’den Özlem Kaya ikinci ve yine Türkiye’den Esma Aydemir üçüncü oldu. Sporculara madalyalarını Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar verdi.
ÇOCUK MARATONU İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bu yıl ilk kez düzenlenen Çocuk Maratonu kategorisinin birincisi ise maratona katılan tüm çocuklar olarak ilan edildi. Madalyalarını alan çocuklar sevinçlerini aileleri ile paylaştı.
10 kilometre profesyonel koşusuna her yaş grubundan vatandaş katıldı. Koşuya 75 yaş ve üstü kategorisinde katılan Hasan Kınalı ve Abdullah Emir azim ve başarılarıyla koşuya damga vurdu. Hasan Kınalı 54 dakikayla bu yaş grubunun birincisi oldu. Abdullah Emir ise 56 dakikayla 75 yaş ve üstü kategorisinin ikinciliğini elde etti. Hasan Kınalı ve Abdullah Emir, madalyalarını Büyükşehir Belediyesi Spor Müdürü Doğa Ergün’ün elinden aldı.
Yarışmalarda, 3 kilometre Halk ve 10 kilometre koşularında ilk 10 dereceye giren koşucular, derecesine göre madalya ve para ödüllü ile desteklendi. 10 kilometre koşusunda birinci gelene 7 bin TL, 3 kilometre Halk Koşusu’nda birinci olanlara ise 1000 TL ödül verildi.
Her üç koşunun başlangıcı Sekapark Otel önünden verildi. Büyükşehir Belediyesi önünden devam eden 10 kilometre koşusunda, eski Gölcük yolu takip edilerek Lastik İş Sendikası önünden sahil şeridine dönüldü. Sahil şeridi boyunca iskeleyi takip eden sporular Sekapark alanında koşuyu tamamladı. 3 kilometrelik koşunun güzergahı ise Sekapark alanı dahilinde tur atılarak geçildi ve başlangıç noktasında bitirildi. 1 kilometrelik çocuk maratonunda ise Sekapark alanı dahilinde, şeritlerle belirlenen parkur takip edildi ve yarış Seka Park Otel önünde sona erdi.
KATILANLARA BELEDİYE TARAFINDAN HEDİYE VERİLDİ
Yarış alanında ve yarış parkuru boyunca Büyükşehir Belediyesi’nin donanımlı ambulansları görev yaptı. Sağlık ekibi yarış programı boyunca görev başında bulundu. Ayrıca yarışların güvenliği emniyet görevlilerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ve özel güvenlik kuvvetleri aracılığıyla sağlandı.
Yarışta Kocaeli Büyükşehir Belediye Bandosu da seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla Cumhuriyet Coşkusuna renk kattı. Büyükşehir Belediyesi, yarışa katılan tüm vatandaşlara ay yıldızlı ve üzerinde Türkiye haritası bulunan kırmızı beyaz tişörtler verdi. Ayrıca yarışa katılan tüm vatandaşlara katılım belgesi, madalya ve Türk Bayrağı hediye edildi.