Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Kızılcaören, Beyazaltın ve Yakakayı sakinleri ile bir araya gelerek Tarımda Güneş Enerjili Sulama Projesi (TARGES) ile ilgili bilgiler verdi.
Başkan Ataç, tarım ile uğraşan kesimin akaryakıt ve elektrik gibi iki büyük gideri olduğuna dikkat çekerek, tarımı ve çiftçiyi seven bir ekip olarak kırsal kalınma için güneşten yararlanacaklarını belirtti. Temiz enerji için güneş enerjisine önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Başkan Ataç, bu alanda kazandıkları tecrübe ile Türkiye’de ilkleri başardıklarını söyledi. Doğru sulama yöntemlerini geliştirilerek yüksek maliyetin azaltılmasını hedeflediklerini vurgulayan Başkan Ataç, ürün veriminin artarak kazancın yükseleceğinin altını çizdi. Ataç, köy-köy dolaşarak veterinerlik ve tarım bilgilerini paylaşan bir ekiple iki yıldır sahada olduklarını belirterek. Soğuk hava depoları ve paketleme sistemleri ile belediyenin tarıma ivme kazandıracağını söyledi.
ÇEVRECİ PROJE HİBE ALMAYA HAK KAZANDI
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), TR41 Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde yerel ve bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak yatırım ve projelere ilişkin fizibilite çalışmalarına destek sağlamak amacıyla “2014 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programını” başlatmıştı. Tepebaşı Belediyesi başvurduğu “TARGES - Tarımda Güneş Enerjisiyle Sulama” projesiyle başarılı bulunarak, hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında güneş enerjisinden tarımda faydalanılması ve sulamada verimlilik artırıcı çalışmalar yapılması sayesinde yüzde 80 oranında tasarruf sağlanması öngörülmektedir. Yakakayı’da yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanacak fizibilite raporu, tarımsal üretimde güneş enerjisinden faydalanmak isteyen tarım üreticisi için yol gösterici bir kaynak olacak.