Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, sokaklarda engelliler adına tiyatro bileti, gazete, dergi gibi ürünler satanların suistimalci dilenci olduğunu belirterek bu kişilerle karşılaşanların derhal zabıtayı veya Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi’ne ihbarda bulunmaları gerektiğini kaydetti.
Engellilere yardım adı altında sokakta çeşitli ürünler satarak vatandaşların vicdanını sömüren ve bu durumu suistimal ederek haksız kazanç sağlayanlar, Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi’ni harekete geçirdi. Çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla, konuya ilişkin basın açıklaması düzenlendi.
Engellilerin dilencilikte kullanıldığına dair ihbarların gittikçe arttığını ifade eden Ali Duran Karakaya, sokaklarda yaşlı, engelli, çocuk gibi toplumsal dezavantajlı vatandaşların dini ve insani duygularının sömürülmeye çalışıldığını ifade etti.
Sokaklarda bazı kişiler tarafından engelliler adına değişik ürünler, tiyatro bileti, gazete ve dergiler ile kalem, kitap, oyuncak gibi ürünler satıldığına değinen Karakaya, “Seyyar satıcılıktan çok, ellerine belirli bir ürünü alıp dilencilik yapan ve halkımızın engellilere karşı hassasiyetini kullanan bu kişilere müsaade etmeyiniz. Okullarımızı gezerek para toplayan, zarf veren anlayış artık sona ermelidir” diye konuştu.
“İHTİYAÇ SAHİPLERİNE BAKIŞ AÇISI OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
İstismarın, gerçek ihtiyaç sahiplerine de bakış açısını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, “Dilencilik ve benzeri yollarla engellilerimizin dişiyle tırnağıyla kazandıkları haklarını ve saygınlıklarını toplum önünde küçük düşüren ve sömüren kişilere, onların sömürülerine vatandaşların izin vermemesini hassasiyetle rica ediyoruz. Konuyla ilgili tüm kişi ve kurumları görevlerini eksiksiz yapmaya davet ediyoruz. Böylesi durumlarla karşılaştıklarında vatandaşların konuyla ilgili olarak Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Başkanlığı ve Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi’ne şikayet ve ihbarlarını iletmelerini istiyoruz” dedi.