Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 2015 Yılı Kültürel Etkinlikler Kuşağı kapsamında “Bir 28 Şubat Dramı-Safiye” adlı tiyatro gösterisi gerçekleştirilecek.
25 Şubat 2015 Çarşamba günü saat 19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelenecek olan 2 perdelik oyunu Murat Özdil yönetecek. Özdil’in aynı zamanda yazarı olduğu oyunda 28 Şubat post modern darbesinin arka planında yaşanmış olaylar anlatılıyor.
TİYATRONUN KONUSU
1997 yılında “Bin yıl sürecek” iddiasıyla başlayan 28 Şubat süreci, aradan on yıl bile geçmeden hükmünü yitirirken ardında yüz binlerce mağdur, gelecekleri ellerinden alınmış, on binlerce gözü yaşlı genç kız bırakan keyfi uygulamaları yaşatmıştı. Ve çok geç dönülen yanlışlar. Gözü yaşlı mağdurlardan biri safiye. Tek suçu, yaşadığı toplumun, kültürün ve elinde büyüdüğü annenin onu köleleştirme isteği karşısında dik durmak olan, annesiyle yaşayamadığı şeylerin kavgasını hayalleriyle veren tertemiz bir genç kız.
28 Şubat post modern darbesi, üzerinden henüz 18 yıl geçmişken bir kez daha sorgulanıyor. Ardında on binlerce mağdur bırakan, ekonomiye milyarlarca liralık zarar veren süreçte Türkiye, siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan yıkımı unutmadı, unutmayacak. Safiye ile tekrar o döneme ışık tutan tiyatro, mimarlarının, “demokrasiye balans ayarı” olarak niteledikleri karanlık döneme ışık tutmayı amaçlıyor.
Ücretsiz olarak sahnelenecek oyuna tüm vatandaşların davetli olduğu belirtildi.